U FRANCUSKOJ SE SVAKOG DANA UBIJE FARMER

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mutualité sociale agricole (MSA) odgovoran za socijalnu sigurnost francuskih poljoprivrednika, ponovno je zatražio pomoć predsjednika Emmanuela Macrona, ocjenjujući da je pandemija ubrzala ovu nacionalnu tragediju.

U Francuskoj, zemlji sa 67 miliona stanovnika, svakog dana jedan poljoprivrednik počini samoubistvo. Pandemija je dovela do vrhunca ovu tragediju. Prvi neslužbeni brojevi samoubistava za prvih deset mjeseci ove godine potvrđuju ozbiljnost krize. Između 2015. i 2019., prosječno je 370 poljoprivrednika izvršilo samoubistvo svake godine u Francuskoj. Njih 292 je imalo farmu, a oko 278 su bili nadničari. Oko 270 ih je bilo muškaraca, a oko 100 žena. Strahuje se da će 2020. završiti sa 375 ili čak 400 samoubistava.

Mutualité sociale agricole (MSA) odgovoran za socijalnu sigurnost francuskih poljoprivrednika, ponovno je zatražio pomoć predsjednika Emmanuela Macrona, ocjenjujući da je pandemija ubrzala ovu nacionalnu tragediju.

MSA, Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles (FNSEA, prvi francuski poljoprivredni sindikat) i Solidarité Paysans (SP, udruga za potporu poljoprivrednicima s problemima svih vrsta), primijetili su spektakularni porast hitnih poziva za pomoć. Najčešči problemi francuskih farmera su povećana usamljenost i izolacija, pogoršanje stanja porodičlnih domaćinstava kao i pojava “patologija” povezanih s neizvjesnošću, ličnom, porodičnom i kolektivnom.

Pogoršanje problema samoubojstva francuskih poljoprivrednika podudara se s velikom demografskom metamorfozom nacionalne poljoprivrede. Godine 1955. oko 6,2 miliona Francuza bili su poljoprivrednici. Godine 1982. ostalo je samo 1,6 miliona poljoprivrednika. Prema službenim statistikama, 2000. godine bilo je 764 000 vlasnika farmi. Ta se brojka smanjivala na 605 000 (2010.) i 564 000 (2016.), da bi se nastavila smanjivati ​​na 400 000 u 2019.

Pandemija je 2020. godinu pretvorila u crnu godinu za francusku poljoprivredu. Ekonomska katastrofa ima ljudsko lice: strahuje se da će godina završiti s 370 do 400 samoubistava.

Poljoprivredni sindikati, udruge za međusobnu potporu, zastupnici iz regija duboko pogođenih krizom, čekaju neki oblik odgovora Emmanuela Macrona. Neke su udruge počele plaćati konsultacije s psihijatrima i psiholozima za poljoprivrednike koji pristanu na takvu medicinsku terapiju, možda nedovoljnu za rješavanje kolektivne tragedije.

Share.

Leave A Reply