U Kantonu Sarajevo šest osoba preminulo od COVID-a

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 118 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 743 uzorka prikupljena u periodu od 10. do 14. decembra ove godine.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 71 zaražena osoba, odnosno njih 60,16 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 244 osobe su oporavljene od Covid-infekcije, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (184) i Općoj bolnici (85) hospitalizirano je 269 osoba, od kojih pet pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 31 pacijenta.

Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 19 osoba.

Nažalost, desilo se i šest smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 326 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivan 2.261 slučaj zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 14. decembra ove godine ukupno je registrovano 22.489 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih su njih 19.902 oporavljene od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 1. do 15. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 2.937 samoizolacija.

Share.

Leave A Reply