U napadu u Kabulu poginulo 13 američkih vojnika, Biden najavio odmazdu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trinaest američkih vojnika je poginulo, a osamnaest je ranjeno u samoubojičkim napadima u četvrtak na prilazima kabulskoj zračnoj luci, pokazuju novi podaci koje je objavio Pentagon.

“Trinaesti vojnik je podlegao ranama zadobivenim u napadu na ulazu Abbey” u zračnu luku, rekao je glasnogovornik glavnog zapovjedništva američke vojske, mornarički kapetan Bill Urban.

“Ranjenih je sada 18”, dodao je, pošto se u prošlom izvješću navodio podatak o 12 mrtvih i 15 ranjenih.

Biden najavio odmazdu

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak u obraćanju naciji da će “uhvatiti” počinitelje napada, potvrdivši da se velika operacija evakuacije civila nastavlja do 31. kolovoza kada se američke snage povlače iz Afganistana.

“Uhvatit ćemo vas i natjerati vas da platite”, rekao je smjerajući na počinitelje najkrvavijeg napada na američku vojsku u Afganistanu od 2011. za koji je odgovornost preuzela skupina takozvana Islamska država (ISIS).

Predsjednik je naredio vojnim dužnosnicima da “pripreme operativne planove za napad na ciljeve, vođe i objekte” ISIS-a u Afganistanu.

“Snažno ćemo i ciljano odgovoriti kada to odlučimo, gdje i kada to budemo htjeli”, istaknuo je u govoru u Bijeloj kući.

Odao je priznanje poginulim vojnicima, nazivajući ih “junacima koji su sudjelovali u opasnoj i nesebičnoj misiji spašavanja tuđih života”

Samoubojički napad u kojemu je u dvjema eksplozijama poginulo 13 i ranjeno 18 američkih vojnika, dogodio se u blizini ulaza Abbey, jednog od triju ulazak u zračnu luku, gdje se tiskalo mnoštvo ljudi čekajući na evakuaciju, bježeći iz zemlje u kojoj su vlast preuzeli talibani.

Potonji su izvijestili da je u dvjema eksplozijama oko 20 mrtvih i 52 ranjenih, ali drugi izvori govore o puno većem broju žrtava u tom prvom krvavom napadu nakon povratka talibana na vlast 15. kolovoza.

“Nema dokaza o dosluhu talibana i ISIS-a”

Joe Biden je rekao da zasad nema “dokaza” o “dosluhu” talibana i ISIS-a, dviju skupina koje su se ovih godina sukobljavale, u organiziranju ovog napada.

Unatoč velikom broju žrtava, američki predsjednik je rekao da će se evakuacija iz Afganistana nastaviti.

“Amerika se neće dati zastrašiti”, poručio je. “Teroristi nas neće obeshrabriti. Nećemo im dopustiti da zaustave našu misiju. Nastavit ćemo evakuaciju”.

Usto je potvrdio da rok za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana ostaje 31. kolovoza, unatoč kritici, pa i u vlastitoj stranci, da treba ostati dulje, ako treba, kako bi dovršio evakuaciju.

Još je moguće evakuirati Amerikance i Afganistance koji ispunjavaju uvjete “ovih dana, od danas pa do 31. kolovoza”, rekao je. “Svjesni da je moguć novi napad, vojska je zaključila da tako trebamo postupiti. Mislim da su u pravu”, dodao je.

Share.

Leave A Reply