U narednim danima sve izvjesniji ‘lockdown’, građani se pozivaju da ostanu kućama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Broje oboljelih od koronavirusa u BiH neumoljivo raste. Stopa zaraženih od broja testiranih kreće se oko 40 posto, pa čak i 50 posto.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav istakla je kako ne očekuje da će doći do pada novozaraženih prije druge polovine decembra.

Pritisak na zdravstveni sistem raste iz dana u dan, a pune se i bolnički kapaciteti rastom broja zaraženih. Posljednje mjere koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva o zabrani okupljanja ne više od 30 osoba na otvorenom i zatvorenom se ne poštuju, a sankcija nema. Druga mjera je ograničenje kretanja od 23 sata do 5 sati ujutro koja je na snazi od srijede 11. novembra.

Više izvora Novinske agencije Patria tvrdi da će se u narednim danima donijeti odluka o dodatnim restrikcijama i zatvaranju. Iako svi izbjegavaju riječ lockdown kao što smo već imali na početku pandemije što je ostavilo brojne posljedice po privredu u BiH, postoji velika vjerovatnoća da će ponovo doći do toga ali u nekom blažem obliku.

Takvu mogućnost ostavila je i Pilav navodeći da će se pribjeći mjeri “ostanite kući” ako sadašnje mjere ne daju rezultate. Još uvijek nije poznato da li će se to odnositi i na javni prijevoz i rad privrednih subjekata, trgovina, te drugih institucija, ali će biti određenog zatvaranja.

Federalni krizni štab je predložio Vladi FBiH proglašenje stanja prirodne nesreće, ali je Federalni štab civilne zaštite odbio taj prijedlog.

Share.

Leave A Reply