U Sarajevu preminuo glumac Dragan Jovičić

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Glumac Dragan Jovičić preminuo je noćas u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike “Podhrastovi” u Sarajevu gdje se liječio od bolesti izazvane zarazom koronavirusa.

Dragan Jovičić rođen je u Rogatici 22. novembra 1953, bio je bosanskohercegovački filmski, pozorišni glumac i direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine.

Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Tu su one s početka karijere, koje su, na neki način obilježile njegov glumački opus poput “Kože” jednog od projekata s početka 80-ih koji je ostavio izuzetan trag u TV produkciji, a u kojem je Jovičić kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u “Porobdžijama”.

Svoj trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u Velikom briljantnom valceru slovenačkog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on se uvijek rado sjećao i lika Ivana u Metastabilnom Graalu kako je to spominjao u brojnim razgovorima.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Na toj sceni je odigrao mnoge predstave, međutim, posebno se izdvaja njegovo uspješno ostvarenje naslovnog lika u Husein-kapetanu Gradaščeviću Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

Pamtit ćemo ga upravo kao prvaka drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu “Ay, Carmela”.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

Share.

Leave A Reply