U svetu je više novih sojeva, ali dva su jasne pretnje: B117 i B351, evo i zašto

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prva pretnja zove se B117, detektova je u Engleskoj u decembru 2020, poslednja istraživanja pokazuju da je 70 odsto zarazniji i 30 odsto smrtonosniji, a proširio se u 70 zemalja sveta.

U svetu su se pojavili novi sojevi koronavirusa, i to više vrsta tih sojeva.

“Ne treba se bojati, ali ga treba shvatiti kao pretnju i ne biti opušten”, kazao je Luka Čičin Šain, virusni imunolog Helmholc centra za infektivna istraživanja za RTL.

B117 smrtonosniji od kovida 19

Prva pretnja zove se B117. Detektovan je u Engleskoj u decembru 2020. Poslednja istraživanja pokazuju da je 70 odsto zarazniji i 30 odsto smrtonosniji, a proširio se u 70 zemalja sveta.

“Da bismo se zaštitili od opasnosti, moramo preduzeti dodatne korake u jačanju kontrola na granicama i na taj način zaustaviti uvoz novih sojeva virusa u zemlju”, izjavio je Boris Džonson, britanski premijer.

Engleska, koja se nedeljama nalazi pod strogim merama, uspela je da smani broj novozaraženih za 17 odsto. Džonson je odlučio da zabrani putovanja iz 22 zemlje, a slična odluka dogodila se i u SAD-u – zabrana putovanja od ponedeljka za zemlje Evropske unije, Veliku Britaniju i Brazil.

“Ako soj virusa koji ima veći stepen transmisije postane dominantan, imaćemo ispred sebe veliki izazov u obuzdavanju brzoširećeg virusa”, izjavio je Entoni Fauči iz američkog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti.

Južnoafrički soj 50 odsto zarazniji

SAD je već zabeležio prve slučajeve britanskog, ali i južnoafričkog soja. Njegovo ime je B1351. Detektovan je u Južnoj Africi, u decembru. Prva istraživanja pokazuju da je minimum 50 odsto zarazniji, a proširio se u 31 zemlju sveta.

Jedna od tih zemlja je i Nemačka u kojoj su obe mutacije detektovane, a mere da se spreče širenja rigorozne. Pacijent koji ima britanski soj virusa ušao je u berlinsku bolnicu u kojoj radi infektolog Trampuž.

“Prvi slučaj bio je u sredu prošle nedelje. Njegov slučaj nije opasan, ali nas je toliko strah da će se brzo raširiti pa smo sve stavili u karantin. Nemačka razmišlja čak i brže od ostatke EU da zaustavi sve letove s državama koje imaju puno mutacija”, objasnio je Andrej Trampuž, infektolog iz berlinske bolnice Charite.

Ilustracija/Foto: Corona Borealis Studio/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Corona Borealis Studio/Shutterstock

Studija koju su sproveli proizvođači vakcina pokazala je da je južnoafrički soj smanjio delotvornost Fajzerove, ali i Modernine vakcine. Stvara se tek jedna šestina antitiela za Fajzerovo, odnosno jedna osmina antiitela za Modernino cepivo. Moderna je pokrenula i novo istraživanje kako bi otkrila hoće li morati da dorade vakcinu zbog južnoafričkog soja.

“Južnoafrički sojevi se ponašaju na način koji nam govori da imunost koja je stečena prethodnim koronavirusom nije dovoljna da nas zaštiti od novih sojeva iz Južne Afrike i Brazila, pa je moguće da i vakcina neće biti toliko efikasna”, poručio je Čičin Šain.

Soj se možda brže širi od južnoafričkog, ali britanski soj ne umanjuje ni približno toliko delotvornost vakcine kao južnoafrički, barem prema preliminarnim istraživanjima.

Share.

Leave A Reply