U terorističkom napadu u Beču troje mrtvih i 15 povrijeđenih, napadač bio simpatizer IDIL-a

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bečka policija je potvrdila da su u terorističkom napadu koji se sinoć dogodio u glavnom austrijskom gradu poginule tri osobe, dva muškarca i jedna žena. Povrijeđeno je 15 osoba, među njima i jedan policajac.

“Napad je izveo najmanje jedan osumnjičeni kojeg su ubili policajci. Smatra se da napad ima ‘islamističke motive’. Napadač je bio naoružan puškom i drugim oružjem. Nosio je prsluk s ekspolozivom za koji se ispostavilo da je bio lažan. Specijalna jedinica je pretražila njegov stan. Trenutno pregledamo brojne videosnimke”, saopćila je bečka policija u 6.30 putem Twittera.

Policija i dalje ne isključuje mogućnost da je u napadu učestvovalo više osoba.

Policija je tokom konferencije za medije održane oko 6 sati o slučaju govorila kao o “napadu barem jednog islamističkog teroriste” i “napadu na demokratske vrijednosti Austrije”.

“To definitivno nećemo trpjeti”, poručio je ministar policije Karl Nehammer.

Prema riječima šefa policija Gerharda Pürstla, policija je napadača likvidirala u 20.09 sati. Njegovo ime za sada nije poznato, ali austrijski Kurrier piše da je bio simpatizer IDIL-a.

Policija je apelovana na građane da ostanu u svojim domovima i da izbjegavaju centar grada. Zbog sinoćnjeg događaja škola je obustavljena.

Podsjećamo, napad se dogodio u blizini sinagoge na Swedenplatzu, zbog čega je među građanima zavladala panika, a društvene mreže su preplavili uznemirujući videosnimci. Policija je sve vrijeme pozivala građane da snimke ne objavljuju nego da ih pošalju nadlaženim organima. Istovremeno, građani su apelovali jedni na druge da ne objavljuju snimke i fotografije napada jer se na taj način daje pažnje napadačima, a to je upravo ono što žele.

Napad u Beču oštro su osudili brojni svjetski zvaničnici.

Share.

Leave A Reply