U toku sjednica Kolegija SDA, Denis Zvizdić se nije pojavio

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U toku je sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj bi se trebalo raspravljati i o aktuelnoj situaciji u toj stranci nakon Lokalnih izbora.

Članovi Kolegija SDA nisu davali izjave za medije uoči sjednice, a njoj ne prisustvuje potpredsjednik SDA Denis Zvizdić. Razlozi njegovog nedolaska na sjednicu Kolegija nisu poznati.

Upravo su Zvizdićeve reakcije izazvale reakcije javnosti, ali i stranačkih kolega, nakon što je u izjavi za medije postavio ultimatum, ustvrdivši da će napustiti SDA ukoliko Kantonalni odbor te stranke u Sarajevu ne podnese ostavku, te ukoliko se ne odstrane članovi koji, prema njegovoj ocjeni “stalno nanose štetu”.

Na tu je izjavu reagirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u intervjuu za Faktor kazao da ne pristaje

– SDA je demokratska stranka, u njoj ne naređuje ni predsjednik koji ima posebne ovlasti, pa sigurno neće naređivati ni potpredsjednik Zvizdić. Odluke će donijeti stranački organi nakon podrobnih analiza, nikako u postizbornoj euforiji niti metodom linča. SDA je poljuljana u Sarajevu, mnogi vrijedni kadrovi na raznim nivoima vlasti su poljuljani prenapuhanim aferama, napadima, lošim izbornim rezultatima. Moramo imati poštovanja prema njima, sačuvati strukturu SDA, nekima se naravno zahvaliti i zamoliti ih da se pomjere, ali nećemo ih ponižavati i udarati u leđa – kazao je Izetbegović.

Za razliku od Zvizdića, koji traži ostavke članova Kantonalnog odbora, unutar SDA se traže promjene u općinskim odborima, naročito onim koji su doživjeli poraz na posljednjim Lokalnim izborima, a što se, smatraju, nastoji izbjeći fakturisanjem odgovornosti isključivo na Kantonalni odbor.

Share.

Leave A Reply