U vaše ime je počinjen genocid braćo Srbi!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mi tri naroda u BiH smo pripadnici tri različite konfesije. Ima među nama Bošnjacima,Srbima i Hrvatima razlika ali i puno sličnosti. I te sličnosti bi nas trebale spajati, zbližavati. Jer muslimani,pravoslavci i katolici vjeruju da smo svi nastali od jednog oca i majke. Adema i Have, Adama i Eve. Prema tome svi smo mi braća i sestre. A braća i sestre, baš kao prsti na ruci, nisu svi isti. Nisu isti ali funkcionišu. Rade, djeluju zajedno. I šta je s ostalim narodima u BiH. Gdje njih svrstati? Naša ruka je naša domovina. Ona nas drži,hrani. I volimo je i razočarani smo ponekad u nju. Ali ljubav prema njoj sve briše. Kada bosanski Srbin ode u Srbiju nije Srbijanac. Za njih je on Bosanac. Ništa na silu ne može.

Zašto onda bježati od istine. Zbog čega zatvarati oči pred njom. Srebrenica, Prijedor, Žepa, Ključ, Višegrad, Bratunac! Gdje su Bošnjaci, Hrvati a i ostali koji su živjeli prije agresije na BiH na području koje sada obuhvata genocidna tvorevina.

A RS to jeste – genocidna tvorevina. Sazdana na genocidu, ubistvima, mučenjima, silovanjima, pljački nesrba.  I vi se braćo Srbi ponosite time. Rijetki su među vama koji priznaju šta se dogodilo.  Kako to da većina vas nije branila tokom agresije svoje komšije, braću, kumove, rođake nesrbe. Čak i ako niste učestvovali direktno u tim zlodjelima, gledali ste ih. Prećutkivali. Neki od vas i odobravali, podsticali.

Veličina čovjeka se ogleda u tome da je svjestan kad pogriješi, i prizna da je pogriješio. A pogriješili ste i zgriješili. I ne tražite oprosta od žrtava, već napadate. Lažete. A navodno želite pomirenje. Nema pomirenja bez traženja oprosta. Bez sankcionisanja zlikovaca. Da ste iskreni,ne bi bio potreban sud u Haagu. Sami biste sankcionisali zločince. Odrekli ih se. Zabranili im da se Srbima zovu. Jer častan i pošten čovjek koji savjest ima ne svojata zadnji ljudski ološ poput zločinaca Karadžića i mladića.

Častan čovjek se odriče zlikovaca. Častan čovjek ne negira istinu. Častan čovjek ne negira genocid. Ispravlja greške i grijehove koliko je to moguće i traži oprost od žrtava.

Braćo Srbi,genocid je počinjen u ime vas i zbog vas. Pogledajte istini u oči! Bez istine nema mira i suživota!

Share.

Leave A Reply