Ubijen ratni zločinac Marko Radić

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Mostaru se večeras oko 19 sati dogodila pucnjava u kojoj je, prema neslužbenim informacijama, jedna osoba ubijena. Pucnjava se dogodila u Splitskoj ulici u neposrednoj blizini policijske stanice. Policija obavlja uviđaj, za sada nema službenih informacija o događaju. Lokalni mediji navode da je ubijen osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić, a ubica je Josip Cvitanović.
On je 2011. godine pravosnažno na Sudu BiH osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Prebačen je potom u Hrvatsku. Nakon odluke Županijskog suda Zagreb koji priznao bh. presudu, ali ju je smanjio na 12 i po godina zatvora, Radić je pušten na slobodu u decembru 2018. godine, piše Faktor.
U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a i diverzantske jedinice Ivan Stanić Ćićo, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i selo Vojno.
Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice.
Prema navodima presude, Radić je učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca i njihovo zatvaranje u objektima koji se nalaze u naselju Vojno.

Share.

Leave A Reply