Ubistvo efendije Smaila Buljubašića od strane fašista

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovih dana navršava se 74 godine od ubistva imama Smaila Buljubašića iz Vrnograča kod Velike Kladuše. “Hodžu sa petokrakom” ubili su pripadnici 369. legionarske divizije Wehrmachta koja je bila sastavljena od ustaških dobrovoljaca u njemačkoj službi. Imam Buljubašić je ubijen zbog toga što je podržavao partizane i što se protivio ustaškim zločinima još od ljeta 1941. Pamtimo ga kao zagovornika bratstva i jedinstva među našim narodima i antifašistu.

“Sam čin njegove likvidacije naslikao je Aleksandar Lucijan 1983. godine. Slika koja ima čitavu priču iza sebe. Kako je i navedeno Buljubašić je streljan zajedno sa sedam odbornika Opštinskog odbora Vrnograč od strane 369. njemačkog puka uz značajnu pomoć lokalnih ustaša, koji su nesumnjivo znali za Buljubašićevu saradnju s Partizanima. Sve je to izvršeno pred lokalnom džamijom na očigled mnogobrojnih sugrađana kojima je streljanje Buljubašića i ostalih odbornika trebalo poslužiti kao primjer, šta se dešava s onima koji otvoreno agitiraju za NOP“.

Smail Buljubašić jedan je od velikog broja imama i drugih islamskih vjerskih službenika koji su tokom Drugog svjetskog rata otvoreno podržali ideje NOP-a. O njihovim pojedinačnim sudbinama danas se malo zna, a njihov doprinos u borbi protiv fašizma nije dovoljno vrednovan i priznat. O Smailu Buljubašiću gotovo da i nema opširnijeg historiografskog zapisa i da nije Lucijanove slike njegova žrtva možda bi zauvijek bila zaboravljena.

Slika se do 1990-ih nalazila u gradskoj vijećnici u Velikoj Kladuši. Tada su aktivisti SDA najprije skinuli petokraku sa imamove kape, a potom su sliku sklonili u podrum. Prije desetak godina slika je ponovo vraćena u gradsku vijećnicu.

Share.

Leave A Reply