UGINULA MU KRAVA, KOMŠIJE MU KUPILE DRUGU

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Velika nevolja zadesila je prije nekoliko dana Osmana Ćehića, demobilisanog borca iz Skucanog Vakufa, nadomak Sanskog Mosta, jer je ostao bez jedine krave, koja je odjednom oboljela i uginula.

Bez redovnih prihoda, Ćehić nije bio u mogućnosti kupiti drugu, a njegova višečlana porodica ostala je tako bez značajnih izvora prihoda koje je ostvarivala prodajom mlijeka i teladi.

Mještani pomenutog sela za Ćehića kažu kako je skroman, tih i povučen čovjek, te da nikada nije kukao niti tražio nešto za sebe, već je sve prihode ostvarivao sa svojih deset prstiju.

Kako bi pomogli Ćehiću, organizovali su humanitarnu akciju i tom prilikom su prikupili neophodna novčana sredstva kako bi komšiji kupili kravu.

Organizator ove akcije Selmir Hurić, inače mjesni imam, ističe kako su Ćehićeve komšije pokazale šta znači humanost na djelu.

“Naši stari su domaće životinje zvali blagom, a možete zamisliti kakav je za čovjeka gubitak kad izgubi blago. To je za Osmana bio veliki udarac, jer mlijekom prehranjuje porodicu, a jedan dio prodaje. Znali smo da neće kukati, ali ni tražiti nešto za sebe, pa smo odlučili da mu pomognemo u skladu s našim mogućnostima. Sakupili smo novac, kupili kravu i vratili osmijeh na njegovo lice”, kaže Hurić.

Inače, Ćehić već godinama nema stalno zaposlenje, te prihode ostvaruje fizičkim radom i baveći se zemljoradnjom.

 

Share.

Leave A Reply