Uhapšen Nedžad Hasić, čovjek koji 25 godina bježi od nepravde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pripadnici SIPA-e jutros su u Srebreniku uhapsili Nedžada Hasića, Srebreničanina, koji je 1996. godine hapšen u grupi poznatoj kao “srebrenička trojka”, kojoj je potom suđeno u Okružnom sudu u Bijeljini.

Prema informacijama sa terena, pripadnici SIPA-e pretresli su njegovu kuću u Tinji, gdje se jutros okupio veći broj građana kako bi spriječili njegovo odvođenje u pritvor.

Nedžad Hasić (1970), te Ahmo Harbaš i Behudin Husić su akteri “bijeljinskog procesa” koji se protiv njih vodio zbog navodnog ubistva četverice Srba, drvosječa.

Oni su pod prisilom, batinjanjem, torturom, nakon što su 10 mjeseci bili lovina u srebreničkim šumama, potpisali izjavu da su to počinili.

Njih je IFOR 1996. godine predao u ruke srpske policije, a na farsičnom suđenju u Bijeljini su dobili ukupno 61 godinu zatvora.

Nakon prvostepene presude, nikad se više nisu odazvali bijeljinskom sudu.

Hasić se, nakon što je pušten iz pritvora u Bijeljini, nalazio na području TK, živio je bez ličnih dokumenata i svih ovih godina strepio od novog hapšenja.

Iz SIPA-e nam je potvrđeno da je na području Srebrenika uhapšena jedna osoba zbog krivičnog djela ubistvo, a na osnovu potjernice Interpola koja je raspisana po naredbi okružnog suda Bijeljina.

Pripadnicima SIPA-e prilikom pretresa asistirala je policija Tuzlanskog kantona.

Hasić je na putu prema Istočnom Sarajevu, gdje će u prostorijama SIPA-e biti podvrgnut krim-obradi, nakon čega će biti predat u nadležnost bijeljinskom Sudu, koji je za njim i raspisao potjernicu.

(Faktor)

Share.

Leave A Reply