Uhapšena Jelena J. majka petomesečne bebe iz Knića jer nije platila SAOBRAĆAJNU KAZNU

Pinterest LinkedIn Tumblr +

14. aprila, službenici policijske stanice u Kniću uhapsili su Jelenu u Bumbarevom brdu, zbog toga što u predviđenom roku nije platila kaznu u iznosu od 21.000,00 dinara.

Policajci su priveli Jelenu u policijsku stanicu u Kniću, bez obzira što je u kući ostala beba stara 5 meseci, koja se hrani majčinim mlekom.

Jelena navodno nije platila kaznu za saobraćajni prekršaj, pa su je zbog toga transportovali u čačansku policijsku stanicu, jer adresom pripada toj opštini.

Kako piše Pravdaipravo.org policijski službenici prekršili su nekoliko zakona, pa čak i Ustav.

Nekoliko bitnih tačaka Ustava definiše prava deteta i posebno osetljive kategorije (beba od 5 meseci i dojilja su posebno osetljiva kategorija), a Zakon reguliše postupak kojim se zbrinjava beba u slučaju lišavanja slobode majke, u ovom slučaju dojilje (obavezno i hitno uključivanje Centra za socijalni rad u postupku oduzimanja slobode radi brige o bebi).Policajci su prekršili i Konvenciju o pravima deteta, koja je po pravnom tumačenju iznad Ustava Republike Srbije, a država Srbija je kao član i potpisnik dokumenta obavezna da se pridržava Konvencije.U tom dokumentu piše:”Vlade će preduzeti sve što je u njihovoj moći da očuvaju jedinstvo porodice i da će pružati podršku i pomoć roditeljima u ostvarivanju njihove primarne odgovornosti za podizanje i razvoj dece.”Ovaj slučaj se završio tako što je porodica skupila 21.000,00 dinara, ostavila kao zalog sudiji (jer neradnim danom ne može bilo gde da uplati), da bi majka mogla da se vrati svom detetu i da ga nahrani.

“Pokušala sam da policajcima objasnim da mi je petomesečna beba, koju još dojim, ostala kod roditelja u selu Mojsinje i da za kaznu nisam ni znala, ali ništa nije vredelo. Nakon saslušanja u Kniću, gde mi je saopšteno da ću morati odmah da platim kaznu ili da ću biti sprovedena u zatvor, stigla je i policija iz Čačka koja me je, kao da sam nekakav kriminalac i mafijaš, preuzela i prevezla do suda u Čačku. U međuvremenu je u Knić stigla moja majka, a telefonom se policiji javio i moj deda nudeći da on plati kaznu. Međutim, problem je bio što u petak nisu radile banke i pošte i on jednostavno nije imao gde da uplati novac. Bilo je sve izvesnije da ću Vaskrs i narednih dvadesetak dana provesti iza rešetaka. Srećom, zahvaljujući razumevanju dežurnog sudije u Prekršajnom sudu u Čačku moj problem je rešen tako što je novac za kaznu deponovan u sudu”, objasnila je za “Vesti” Jelena J. koja je tek posle mnogo sati provedenih u policiji i sudu stigla da podoji svoju petomesečnu bebu.

Prava deteta su bili dužni da zaštite sud i policija, upravo oni koji su prekršili sva prava tek rođenog deteta.Reakcije državnih organa – nema.Reakcije organizacija koja se bave ljudskim pravima – nema.

Share.

Leave A Reply