Ukoliko BiH ne uvede zaštitne mjere za meso slijede protesti (VIDEO)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uvođenje privremenih zaštitnih mjera na uvoz svježeg svinjskog i goveđeg mesa iz Evropske unije za razliku od stočara nije obradovalo uvoznike i domaće proizvođače, koji smatraju da bi u tom slučaju na tržištu moglo doći do nestašice i rasta cijena

Na narednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naći će se prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o uvođenju privremene carine na svježe svinjsko i goveđe meso koje se uvozi iz Evropske unije. Poljoprivrednici najavljuju proteste ukoliko Vijeće ministara ne usvoji ovu mjeru.

Odlukom o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije planira se uvođenje privremene carine od 10 odsto plus dodatnih 2,5 KM za svaki uvezeni kilogram govedine i 1,5 KM po kilogramu za svinjetinu. Stočari pozdravljaju ovu mjeru. Kažu da je trebalo mnogo ranije primijeniti, jer nekontrolisani uvoz obara cijene i uništava domaću proizvodnju, javlja BHRT.

“Taj uvoz sirovina koje dolaze je subvencioniran jednostavno iz EU i na našem tržištu obara drastično cijenu domaće proizvodnje”, upozorava Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS.

“U zadnjih desetak godina od potpisivanja SSP-a taj prekomjerni uvoz dao je rezultat da nam je narušena proizvodnja i bilježi stalni pad”, podsjeća Stojan Marinković iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Uvođenje privremenih zaštitnih mjera na uvoz svježeg svinjskog i goveđeg mesa iz Evropske unije za razliku od stočara nije obradovalo uvoznike i domaće proizvođače, koji smatraju da bi u tom slučaju na tržištu moglo doći do nestašice i rasta cijena.

“To jeste jedna od potencijalnih opasnosti. Međutim ukoliko se procijeni da se tržište kreće u tom pravcu ta mjera može da se na neki način stvari van snage”, ističe ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

Domaći poljoprivrednici najavljuju proteste u Sarajevu ukoliko Vijeće ministara ne usvoji odluku u uvođenju zaštitnih mjera. Tražiće i ostavke ministara koji budu glasali protiv.

“Ako ne bude, idemo koordinisano u proteste. Tražimo uvođenje prelevmana, carina na svježe rashlađeno meso juneće i svinjsko i to je to. Ne bude li ništa od toga tražićemo po imenima ko nije bio za to”, izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Na jednoj strani uvozni lobi, na drugoj domaći poljoprivrednici. Ko će biti jači, kao i ko će biti za, a ko protiv znaće se već na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Share.

Leave A Reply