Ukrajinke dovodile sunarodnjakinje u Mostar i organizovale prostituciju u hotelu

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Po nalogu Tužilaštva BiH realizirana je akcija u borbi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije na području Mostara.
Žrtve krivičnih djela su državljanke Ukrajine, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korsit.

Tužitelj i istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nalaze se na terenu u Mostaru, gdje koordiniraju aktivnosti policijskih djelatnika SIPA-e, koje se odnose na hapšenje i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Jedan pretres realiziran je i na području Banje Luke, gdje je ostvarena suradnja sa MUP-om Republike Srpske.

“Dugotrajnom i temeljitom istragom, prikupljeni su dokazi da su dvije državljanke Ukrajine, iskoristivši težak položaja žrtava i oštećenih djevojaka sa područja Ukrajine, organizirale dovođenje ukrajinskih državljanki na područje Mostara, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon smještaja u Mostaru, osumnjičene su organizirale pružanje seksualnih usluga u jednom hotelu na području Mostara, te su od oštećenih uzimale dobijeni novac.

Prema prikupljenim dokazima, počinjenje ovih krivičnih djela, odvijalo se u periodu od najmanje 6 mjeseci, za koje vrijeme su osumnjičene stekle nezakonitu imovinsku korist u velikom iznosu.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Istraga u ovom predmetu intenzivno se nastavlja.

Share.

Leave A Reply