Ukrajinska pravoslavna crkva o Dodikovom incidentu : Ova ikona je upravo sa teritorija pod okupacijom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini je 16. decembra uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, sa pitanjem kako je ikona dospjela u BiH.

O skandalu koji je izbio nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH je poklonio Miloradu Dodiku ikonu staru 300 godina ruskom ministru vanjskih poslovu, Sergeju Lavrovu, pišu skoro svi mediji u Ukrajini ali i svijetu.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je neovisna o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, su kazali da je incident u Sarajevu politička gesta prema Rusiji.

– Ovo je politička gesta prema Ruskoj Federaciji jer je ova ikona upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom. I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari, izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

Naime, navodi se kako se sumnja da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

Podsjećamo, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini je 16. decembra uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, sa pitanjem kako je ikona dospjela u BiH.

Također, oglasili su se iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova. Kazali su da su diplomate za poklon saznale iz medija, zahvaljujući fotografijama pečata koji navodno potvrđuje njeno ukrajinsko poreklo.

U noti koju je ambasada Ukrajine uputila bh. diplomatama između ostalog se navodi da je Lugansk „na teritoriji koja je pod okupacijom Rusije”, pa bi eventualno prikrivanje informacija o tome kako je ikona dospjela u Bosnu moglo da se protumači kao „podrška agresivne ruske politike prema Ukrajini”.

Share.

Leave A Reply