Umjesto za vozila sredstva dali poljoprivrednicima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Umjesto novih vozila, Općina sredstva preusmjerila poljoprivrednicima

U proteklom mandatu, zaključno sa 31.12.2019. godine, uz tehničku asistenciju Službe za razvoj, poduzetništvo i resurse na području Sanskog Mosta u oblasti poljoprivrede, iz budžeta Općine Sanski Most te uz podršku institucija viših nivoa vlasti (kantonalno i federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva) ukupno je investirano 7.453.814,00 KM, odnosno za cijeli četverogodišnji mandat u poljoprivredu je uz podršku svih nivoa vlasti uložen iznos koji otprilike odgovara cjelogodišnjem budžetu Općine Sanski Most.

Najveći iznos novčane podrške realiziran je u svrhu subvencije proizvodnje mlijeka i stočne hrane, te rasplodne stoke i za uzgoj voća i povrća.

Naime, rebalansom budžeta prvobitno su bila planirana sredstva u iznosu od 90.000 KM za kupovinu i nabavku službenih vozila, ali se od ovog koda  odustalo i sva sredstva planirana za ovu namjenu, prebačena su na kod za podršku našim poljoprivrednicima, kroz dodjelu sredstva za nastale štete za vrijeme posljednje ljetne suše. 

Vozni park Općine Sanski Most je izuzetno star i dotrajao te je vjerovatno najlošiji i najslabiji vozni park jedne općine na USK i šire. Stalni kvarovi na dotrajalim vozilima i njihova opravka, sigurno daju snažnu argumentaciju lokalnim vlastima da izvrše nabavku novih vozila. To se ovaj put nije desilo i sav novac je preusmjeren sanskim poljoprivrednicima.

Iz budžeta Općine Sanski Most, u proteklom periodu najviše sredstava je uloženo u sufinansiranje razvojnih projekata, subvencioniranje izgradnje proizvodnih i objekata za smještaj stoke, podršku radu udruženja poljoprivrednika te za sanaciju šteta u poljoprivredi uzrokovane prirodnim nesrećama (poplave i suša).

Uglavnom, Općina Sanski Most je kroz budžet podržavala sve one segmente poljoprivredne proizvodnje koji nisu bili pokriveni subvencijama sa viših nivoa vlasti.

Share.

Leave A Reply