UN pozvao vlasti u BiH da se uključe u zimsko zbrinjavanje kampa za migrante Lipa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini izrazile su zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra Lipa u Unsko-sanskom kantonu.

Zatvaranje ovog kampa, koje je neophodno iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga, negativno utječe na oko 1.200 osoba u pokretu.

“Sa još, najmanje, dodatnih 1.500 migranata, tražitelja azila i izbjeglica, uključujući žene i djecu, koji su već ostavljeni sami u skvotovima i šumskim kampovima, uglavnom u Unsko-sanskom kantonu, nedostatak hitnih rješenja dovodi ukupni procijenjeni broj ljudi kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna na 3.000”, naglašeno je u izjavi UN-a u BiH.

Ujedinjene nacije u BiH izražavaju uvjerenje da se ovakve situacije mogu izbjeći jer kapaciteti i finansijska sredstva za rješenja postoje.

“Ono što je hitno potrebno su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom sa izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH. Ujedinjene nacije ostaju predane podržavanju svih napora vlasti i lokalnih zajednica u ovom pogledu”, saopćeno je iz UN u BiH.

Share.

Leave A Reply