Unazadio Krajinu u nepovrat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niti želim suditi niti prihvatam sudove o bilo kome bez ozbiljnih dokaza. Zbog toga će se ovaj miniciklus o najgorem i najsebičnijem krajišniku u politici temeljiti isključivo na argumentima.
Politička teorija je dokazala da progres u politici donose oni koji upravljaju procesima a ne oni koji upravljaju kadrovima.
Upravljanje kadrovima, nepotizam najširih razmjera., biranje isključivo podobnih i u stranu guranje sposobnih i slobodnomislećih, nešto je što prati i održava na političkoj sceni krajiškog SDA – diktatora Šemsudina Dedića.
Ni Mirsad Veladžić, ni Hamdija Lipovača, ni Senad Šepić, ni rahmetli Emdžo zajedno nisu u tolikoj mjeri vodili rodjačku uhljebljivačku politiku koliko je to radio i danas radi potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić.
Upravo ćemo na primjerima kadriranja dokazati koliko je Šemsina politika prilagođena porodično – rodjačkim i kumovskim interesima i koliko je s druge strane eliminirala stručne i sposobne kadrove SDA u kompletnoj Krajini. Šta za posljedicu ima dovođenje Krajine u inferioran, podređen položaj drugim regijama i kantonima.
Krajina danas osim Šemsudina Dedića nema svog ni jednog predstavnika na bilo kojem nivou vlasti, u bilo kojem resoru Vijeća ministara BiH, u bilo kojem ministarstvu, javnom preduzeću od državnog i od federalnog značaja, da ne govorimo ovdje o kadrovima SDA u Vladi kantona. Nigdje nikoga osim nekoliko Šemsinih odanih kumova i rodjaka.
A kako je to bilo prije njegovog imenovanja u Vladu Federacije BiH i sam vrh SDA?
U Vladi Federacije BiH na poziciji ministra je bio kadar iz Sanskog Mosta Sanjin Halimović.
Senad Šepić je bio jedan od zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH, kasnije u državnom parlamentu.
Šuhret Fazlić je obnašao dužnost direktora federalne agencije za privatizaciju.
Šefik Koričić je obnašao dužnost direktora federalne agencije za koncesije.
Arif Nanić je bio na poziciji direktora državne agencije za indentifikaciona dokumenta.
Husein Nanić direktor države agencije za akreditacije u obrazovanju.
Samir Ćatović direktor agencije za održivi razvoj (ODRAZ).
Sabit Lipović savjetnik u boračkom ministarstvu.
Meho Rekić savjetnik premijera Vlade F BiH, kasnije imenovan za direktora Remontnog zavoda u Hadžićima.
Uzmemo li u obzir da je krajiška SDA osim pozicija u zastupničkom i Domu naroda parlamenta F BiH, jedne u Predstavničkom domu parlamenta BiH i plus pozicija u Domu naroda državnog parlamenta, koju je obnašao Sejad Kadić, slobodno se da zaključiti da je Krajina prije Šemse imala u odnosu na druge kantone daleko najbolju poziciju.
Danas je Krajina sa Šemsom pred potpunim kadrovskim potonućem. I kantoni kao što su Posavski i Goradžanski sa po tridesetak hiljada stanovnika bilježe bolju zastupljenost od Krajišnika. Naravno, ne zbog toga što to federalni i državni vrh ne dozvoljavaju, nego je to isključivo što Šemsudin Dedić u svim segmentima društvenog života želi biti sam u odlučivanju o sudbini Krajine i ne želi u Sarajevu imati bilo kakvu konkurenciju.
A na značajne pozicije viših nivoa vlasti isključivo imenuje svoje kumove i rodjake, a u rijetkim slučajevima i kadrove NES-a. Kako i zašto kadrove NES-a čitajte u narednom nastavku?!

Share.

11 komentara

  1. what is clomiphene Not supercharge male enhancement pills uk What Stores Carry Male Enhancement Pills to mention hypnotherapy to overcome erectile dysfunction anything else, Gu Min can think that in the future, when this little girl grows up, if she knows the truth, she is bound to be entangled.

Leave A Reply