Uočene biračke nepravilnosti u Sanskom Mostu, stranke trguju biračkim mjestima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U priči koju je objavila Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN) istaknuto je kako su uočene izborne nepravilnosti na biračkim mjestima u Sanskom Mostu.

Naime, mjesta predviđena za članove Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u nekim biračkim odborima u Sanskom Mostu popunit će članovi Socijaldemokratske partije (SDP), što je za BIRN potvrdio predsjednik lokalnog SDP-a.

S druge strane, iz izbornog štaba SNSD-a su negirali takve navode.

Jedan od članova biračkog odbora Hrustovo, imenovan ispred SNSD-a, kazao je kako je delegiran ispred SDP-a.

“To mi je drug Almin Hopovac iz SDP-a, on me je tu predložio. Mene politika ne zanima, moje je samo da budem tu da odradim posao, nije me briga, ionako sve je to ista priča, isto sve”, kazao je Amel Omanović objašnjavajući da nije siguran ispred koje je stranke u biračkom odboru.

Almin Hopovac, predsjednik SDP-a u Sanskom Mostu je istakao kako im je SNSD dodijelio ta mjesta, jer oni nemaju ljudskih resursa da ih popune.

“Mi smo jednostavno dobili takav poziv od SNSD-a, pitali su nas da li imamo kvalitetne ljude s kojima možemo popuniti biračka mjesta. Naravno, mi smo to prihvatili. Zašto smo to prihvatili? Želimo da izbori budu fer i pošteni”, dodao je Hopovac.

On je rekao da u Sanskom Mostu postoji puno političkih stranaka koje nisu “kapacitirane” da delegiraju toliki broj ljudi u biračke odbore, a da oni kao politička stranka imaju više od 200 osoba na raspolaganju na dan izbora.

Šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a za lokalne izbore Srđan Rajčević naglasio je kako podatak o ustupanju mjesta u biračkim odborima SDP-u nije nikada dobio i da sumnja u njega.

“Može predsjednik iz SDP-a iz Sanskog Mosta govoriti šta god hoće, ja niti taj podatak imam, niti, iskreno da kažem, vjerujem u to”, kazao je Rajčević.

Na pitanje da li je SNSD prepustio delegiranje članova biračkih odbora SDP-u, Rajčević je rekao: “Ja koliko znam, nije”, dodavši da on ima najviše informacija o radu biračkih odbora, ali da mu ovaj slučaj nije poznat.

Na biračkom mjestu Hrustovo, na kojem je Amel Omanović član biračkog odbora, ostalih dva od pet članova, prema spisku članova biračkog odbora u koji je BIRN BiH imao uvid, čine članovi stranaka iz Koalicije “Vrijeme” koju formalnim sporazumom čine SDP, Naša stranka, Narod i Pravda i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA).

Dario Jovanović ispred Koalicije “Pod lupom” kaže kako je zakon vrlo izričit i jasan kod delegiranja članova u biračke odbore i da nalaže da moraju dolaziti iz različitih političkih subjekata.

“Ako se ovakva trgovina, kao što je primjer Sanskog Mosta, desi, očigledno je da to više nisu članovi biračkih odbora SNSD-a, nego SDP-a koji je možda već zastupljen u radu tog biračkog odbora ili će imati veći broj članova od jednog u članstvu biračkom odboru, što onda de facto predstavlja kršenje zakona”, kazao je on, dodajući da koalicije zastupaju iste interese.

Prema riječima Hopovca, SNSD je SDP-u ustupio “negdje 17-18 mjesta”, što on lično smatra “pozamašnim brojem”. On to smatra jednim vidom pomoći kroz ljudske resurse.

Jovanović ne vidi razliku u terminima i smatra da je svaka slična radnja suprotna zakonu.

“Da li ćemo zvati trgovina, razmjena, prodaja, ustupanja, bez obzira o kojem terminu je riječ to je nezakonito”, zaključio je Jovanović.

On je naveo da su posmatrači Koalicije “Pod lupom” radom na terenu u prethodnih šest sedmica uvidjeli trgovinu mjestima u biračkim odborima u 19 različitih općina u BiH.

Share.

Leave A Reply