Upozorenje za vozače u BiH: Magla i poledica otežavaju vožnju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Saobraćaj se ovog jutra u BiH odvija po pretežno vlažnim i klizavim kolovozima, a zbog niske temperature iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske skreću pažnju na mogućnost nailaska na poledicu u višim predjelima i preko planinskih prevoja.

 1. U kotlinama i duž riječnih tokova magla mjestimično smanjuje vidljivost i usporova vožnju, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

  Iz AMS-a ističu da su mjesta na kojima se izvode radovi propisno obilježena privremeno postavljenom signalizacijom kojom je regulisan saobraćaj i savjetuju opreznu i sporiju vožnju, te podsjećaju da je zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme.

  Na području FBiH jutarnja magla smanjuje vidljivost na pravcima Zenica – Doboj, Konjic – Jablanica – Prozor, Kupres – Livno, Bihać – Ključ i Bosanski Petrovac – Drvar. Deminerski radovi izvode se na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik u mjestu Blaževac. Od 7 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

  Dionica autoputa Zenica jug – Zenica sjever zatvorena je u oba smjera. Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu “Jasen” na putu Prozor – Jablanica.

  Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

  Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

  Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez – Travnik, Sarajevo – Tuzla, Tuzla – Kalesija, Drvar – Bosansko Grahovo, Posušje – Široki Brijeg i Šuica – Tomislavgrad.

  Na magistralnom putu Livno – Šuica, preko prevoja Borova Glava, divlji konji izlaze na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim časovima.

  Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Share.

Leave A Reply