VARATE SE AKO MISLITE DA JE NAPETO SAMO U MOSTARU: SNSD i SDA ne odustaju od mjesta gradonačelnika u ovom gradu, HDZ BiH bi mogao profitirati…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U ovom trenutku i SNSD i SDA insistiraju da baš njima treba da pripadne mjesto gradonačelnika, s tim da bi onaj ko dobije tu funkciju mjesto predsjednika Skupštine Brčko distrikta morao prepustiti onom drugom.

Konstitutivna sjednica Skupštine Brčko distrikta bit će održana u srijedu, kada se planira i izbor gradonačelnika, ali s obzirom na to da i SNSD i SDA i dalje traže tu poziciju, lako je moguće da se taj izbor prolongira dok se ne postigne konačan dogovor, pa su sve prilike da će Anto Domić iz HDZ-a ostati v.d. gradonačelnika do izbora novog šefa brčanske izvršne vlasti.

U ovom trenutku i SNSD i SDA insistiraju da baš njima treba da pripadne mjesto gradonačelnika, s tim da bi onaj ko dobije tu funkciju mjesto predsjednika Skupštine Brčko distrikta morao prepustiti onom drugom.

“Ništa još nije dogovoreno. Još i mi i Bošnjaci želimo mjesto gradonačelnika i sada su u toku dogovori i pregovori. Više informacija bi se moglo znati u ponedjeljak (danas), ali još nije ništa dogovoreno. Šta će biti u srijedu – teško je reći, pokušaćemo se dogovoriti i vjerujem da ćemo na kraju uspjeti. Nama se i ne žuri i svakodnevno se razgovara o tome kako i šta dalje”, rekao je za “Nezavisne” Đorđa Kojić, predsjednik SNSD-a u Brčko distriktu.

Kada je riječ o Skupštini Brčko distrikta, osim dva poslanika nacionalnih manjina, u njoj će sjediti pet poslanika SDA, četiri iz koalicije SNSD – Demos, isto kao i iz Socijalističke partije. Tri poslanika će imati HDZ, po dva će imati SBB, Narod i pravda, Ujedinjena Srpska, PDP, Stranka za BiH, dok će po jednog imati “Bh. blok SDP – NS BiH”, SDS i DNS. Opštinski odbor Socijalističke partije Brčko podržao je inicijativu da poziciju gradonačelnika Brčkog zauzme kandidat iz reda srpskog naroda.

“Naši politički ciljevi i opredjeljenje uvijek će, prije svega, štititi interese srpskog naroda u distriktu”, poručili su iz brčanskog odbora SP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, razgovori o formiranju vlasti u Brčko distriktu odvijali su se i u četvrtak i petak, nastavak će biti vjerovatno u ponedjeljak, a sve kombinacije su još otvorene, tako da se ne isključuje nijedna mogućnost ni da SDA dobije mjesto gradonačelnika ni SNSD. Još ranije je potvrđeno da su kandidati za gradonačelnika ispred ove dvije stranke Esad Kadrić, predsjednik SDA u Brčko distriktu, te Siniša Milić, aktuelni gradonačelnik Brčko distrikta iz reda SNSD-a.

Pored mjesta gradonačelnika i predsjednika Skupštine, koalicija u Brčko distriktu, a čiju okosnicu će činiti SNSD – SDA – HDZ, treba da dogovori i raspodjelu 12 odjeljenja koja čine Vladu Brčko distrikta, a među njima najatraktivnije je svakako Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, posebno što se planiraju velika ulaganja u Luku Brčko te projekti u vezi s plovnim putem Save. Pored odjeljenja, tu je i nekoliko institucija oko kojih se lome koplja, kao što su Direkcija za finansije, odnosno Poreska uprava te Kancelarija za upravljanje javnom imovinom.

Share.

Leave A Reply