Vezao brata LANCIMA i izgladnjivao mjesecima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prizor koji su ugledali zagrebački policajci 14. avgusta ove godine u kući u zapadnom dijelu Zagreba, nakon dojave susjeda, pamtiće dok žive.

Toga dana policiju je nazvala jedna komšinica i rekla da je u dvorištu obližnje kuće vidjela visokog, neuhranjenog muškarca kako zavezanih ruku i s lancima na nogama bukvalno puzi do smeća i pokušava da jede otpatke. Kad je policija stigla, vrata im je otvorio 38-godišnji američki državljanin s trajnim boravištem u Hrvatskoj.

– Sam sam u kući – rekao je on policiji na upit.

Kako nisu imali nalog za pretres, policajci su otišli, ali su se vratili čim su otkrili da je osumnjičeni staratelj starijem bratu koji pati od autizma i koji je sa njim došao iz Amerike.

– Brat mi je u Americi – rekao je on policiji kad mu je ponovo došla na vrata s nalogom.

Policija je pregledala sve prostorije, osim toaleta koji je bio zaključan. Amerikanac je počeo da negoduje da je toalet prljav i da bi ga očistio prije nego što ga pokaže, ali policija je zatražila ključ. Unutra su vidjeli sklupčanog muškarca u veoma lošem stanju, kost i koža, navodi Jutarnji list.

Sa njim se nije moglo komunicirati, proizvodio je “tužne zvukove”, ruke su mu bile vezane na leđima plastičnim nitima, dok je oko nogu je imao policijske lisice. Ispostavilo se da je Amerikanac dugo vremena držao svog brata “vezanog kao psa” i ostavljao bez hrane kad bi odlazio od kuće.

To je trajalo, kako je zaključila policija, najmanje od februara ove godine kada je 38-godišnjak unajmio kuću u zapadnom dijelu Zagreba, a možda i ranije jer se u Hrvatsku doselio prije četiri godine.

Vlasnik kuće je bio šokiran kad je saznao za slučaj.

Kuća osumnjičenog nalazi se u zapadnom dijelu Zagreba

– Bio sam na moru kad me policija u avgustu nazvala te sam ih pitao u šali jesam li negdje prošao kroz crveno čim me traže. Rekli su mi da im nije do šale jer mi je jedan podstanar u zatvoru, a drugi je bio vezan za WC šolju i ima jedva 30 kilograma – naveo je on.

U njegovom dvorištu otkrivena je i rupa veličine 160 sa 70 centimetara. Pretres je trajao danima, a vlasnik je rekao da je otkrio rupu kad je prije odlaska na odmor pokosio travu u dvorištu.

– Bila je duboka nekih 20 cm i dugačka nešto više od metra. Uzrujao sam se kako može kopati a da ne pita, pa je (Amerikanac) rekao da planira da sadi papriku. Prešao sam preko toga, a na kraju je ta rupa dosegla i metar. Došao je da pogleda kuću sa djevojkom koja je rekla da je koleginica s posla, jer on nije govorio hrvatski. Kod javnog bilježnika sam s njim i bratom sklopio ugovor i prijavio ih. Poslije smo razgovarali i rekao mi je da je penzionisani vojnik, da je devet godina proveo u vojsci, da ima dobru penziju te da je u Hrvatskoj jer je jeftin život i da se brine o bratu – rekao je za Jutarnji list vlasnik kuće koji je drugog podstanara vidio samo jednom.

Ne mogu da vjerujem da je sve to istina, a najužasnija od svega mi je spoznaja da je brat bratu u mom dvorištu kopao grob – dodao je on.

U kući je pronađen i vjenčani list prema kojem je mlađi brat 2010. stupio u brak na Črnomercu sa jednom Hrvaticom.

– Taj čovek (Amerikanac) je bio sportski tip, imao je losanđeleski naglasak, anđeosko lice i dobro se oblačio. A brata mu nikad nismo videli osim u nekoliko navrata u dvorištu. Ostali smo iznenađeni jer nismo ništa naslućivali – zaključila je komšinica.

Osumnjičeni Amerikanac prijavljen je zbog krivičnog djela nasilja u porodici i protivzakonitog oduzimanja slobode te se, prema informacijama nalazi u zatvoru u Remetincu do okončanja postupka.

Njegovu bratu osigurana je zdravstvena briga u jednoj hrvatskoj ustanovi, ali uskoro bi mogao biti poslan natrag u SAD jer navodno od svoje zemlje dobija pomoć koju je dosad primao njegov brat.

Što je osumnjičeni prethodne četiri godine radio u Hrvatskoj, još je misterija, ali izgleda da se bavio raznim poslovima. Navodno je jedno vrijeme radio kao profesor engleskog u privatnoj školi stranih jezika, te u jednoj firmi za promociju.

 

Share.

Leave A Reply