(VIDEO) Cijena prodavanih beba od 10.000 do 15.000 KM

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako imaju srca, kupiti ali i prodati bebu, ljudski život?

Muris Demirović iz Banovića posljednjih pet godina traga za bratom blizancem. Njih dvojica su 22. maja 1991. rođena prije vremena na tuzlanskoj klinici te hitno prebačena u Beograd, na Institut za zaštitu majke i djeteta. Nakon nepunih mjesec dana u bolnici roditeljima je javljeno da je jedna beba umrla, tijelo nikad nisu vidjeli. Kod Demirovića se probudila sumnja da je njihova beba ukradena i prodana.

Muris Demirović i njegov brat blizanac iz UKC Tuzla, prebačeni su u Beograd na liječenje 1991. godine, zbog problema sa plućima. U beogradskoj bolnici su ležali bez majke koja je ostala u Tuzli. Nakon mjesec dana roditeljima je javljeno da jedna beba nije preživjela.

“Moj otac je išao u Beograd da uzme tijelo od djeteta, ali su mu rekli da tijela nema i da će dijete sahraniti bolnica, bez ikakvih dokaza i bilo šta. Ja sam u bolnici ostao još dva mjeseca, sam bez majke”, kaže Muris Demirović.

Sumnja se da je lažirana smrt oko 50.000 beba

Murisovi roditelji tada su vjerovali ljekarima a onda je došao i rat. Muris je prije pet godina, kaže osjetio da je njegov brat živ, jer su jednojajčani blizanci. Tome u prilog ide i dopis iz JP “Pogrebne usluge” u Beogradu.

“Dobio sam taj papir gdje je napisano lijepo da beba pod imenom Demirović, koja je preminula u tom periodu da nije sahranjena niti na jednom od beogradskih grobalja. Što je navelo još veće dokaze da ja vjerujem da je on živ”, naglašava Demirović.

Povezao se Muris sa srbijanskim udruženjima koja okupljaju roditelje koji sumnjaju da je lažirana smrt njihovih beba. Postoji sumnja u lažiranje smrti oko 50.000 beba. Od 1960. do 2010. godine u Srbiji je proglašena smrt 240.912 beba.

“Koliko je lažno proglašenih mrtvim i koliko je u ostalim republikama mi to ne znamo. To je red da neko od stručnih ljudi utvrdi”. Kazala je za O Kanal Ana Pejić iz udruženja nestalih beba Vojvodine.

Pred sudom u Strazburu 100 tužbi

Vlast u Srbiji nije pokazala interes za to. Pokazuje to i nacrt zakona kojim bi se regulisala ova oblast. Usvojen je pod pritiskom roditelja.

“Zakon amnestira lopove, ljude koji su učestvovali u kidnapovanju naše dece, zakon ne rešava aferu beba i ne daje odgovor ko je to radio i gde su deca. On samo rešava status da li je dete živo ili mrtvo bez definisanja načina kako to da utvrdi jedan sudija u vanparničnom postupku”, naglašava Ana.

Pred sudom u Strazburu 2013. godine bilo je oko 100 tužbi roditelja iz Srbije koji sumnjaju da su im bebe ukradene u bolnicama i prodate imućnim parovima. U BiH se o ovome do sada nije govorilo. U budućnosti bi moglo biti drugačije jer se razmišlja o osnivanju udruženja poput onih u Srbiji. Muris neće odustati od potrage za bratom.

“Sumnjamo da su ga vjerovatno dali na usvajanje. Pa su mojim roditeljima rekli da je umro, ali da je umro imali bi neke dokaze”, izričit je Demirović.

Demirovići nisu jedini u BiH koji tragaju za nestalim bebama. Mnoge je život odveo van zemlje a planiraju se pridružiti Murisovoj borbi za istinu. Pretpostavlja se da su bebe prodavane za 10 hiljada maraka, blizanci za 15 hiljada maraka. Cijena roditeljske boli je mnogo veća!

Share.

Leave A Reply