Vijeće sigurnosti UN raspravlja o BiH, Rusija traži ukidanje OHR

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sa početkom u 21:00 sat održat će se sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini. Sjednica će prema najavi trajati tri sata, odnosno do ponoći, što znači da će se moći obratiti svi članovi ovog Vijeća.

Bosnu i Hercegovinu u ovoj instituciji predstavlja Sven Alkalaj. Nije još poznato da li će on biti pozvan i da li će se obratiti na ovoj sjednici.

Ranije je, kako je prenio AFP, Rusija zatražila da se glasa o njenom prijedlogu da se ukinu funkcije i institucija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini do jula 2022. godine.

AFP navodi da je jedan diplomata izjavio da je glasanje zatraženo za četvrtak popodne te da je odluka o zahtjevu sada na Francuskoj, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

Potrebno devet od 15 glasova

Zapadne diplomate tvrde da Moskva i Peking neće moći prikupiti minimalnih devet od 15 glasova koji su potrebni da bi rezolucija bila usvojena bez da jedna od pet stalnih članica uloži veto.

Pet stalnih članica su Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.

Rusija je krajem juna kategorički odbila imenovanje Schmidta, bivšeg njemačkog ministra za poljoprivredu.

Sjedinjene Države odgovorile su da je ovo imenovanje “gotova stvar” i da UN nema nikakve veze s imenovanjem visokog predstavnika, o čemu odlučuje Vijeće za provedbu mira uspostavljeno Daytonskim sporazumom iz 1995., koje čine predstavnici 55 zemalja.

Prema izjavi jednog zapadnog diplomate, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, ruski nacrt rezolucije nema nikakav drugi cilj osim da “podriva instituciju” koju predstavlja Ured visokog predstavnika.

Share.

Leave A Reply