Virusolog iz Srbije: Kineska vakcina će štititi od mutacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Srbiji će od utorka, kako je najavila premijerka Ana Brnabić, početi masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa.

Za sada, Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je dozvolu za upotrebu za dvije vakcine u našoj zemlji – Pfizer/Biontech i Sputnjik V. Kako je najavio Pavle Zelić iz ALIMS-a, a kasnije je Agencija odobrila i upotrebu kineske vakcine.

Prvi kontigent “Sinofarmovih” vakcina stigao je u Srbiju 16. januara. Riječ je o vakcini koja funkcioniše po principu umrtvljene čestice korona virusa.

Njena efikasnost, prema posljednjim istraživanjima, je između 80 i 86 odsto. Za razliku od drugih vakcina protiv korone, kineska “Sinofarm” vakcina napravljena je od samog korona virusa, tačnije od različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Ova vakcina “uči” imuni sistem da pravi antitijela protiv korona virusa tako što se tijelo izlaže mrtvim dijelovima virusa, pa onda nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma.

“Sinofarm” vakcina se daje u dvije doze u roku od 28 dana, a ispitivanja su pokazala da je uspješno pokrenula odgovor imunog sistema kod 99 odsto pacijenata, i to bez ozbiljnih neželjenih efekata.

O kineskoj vakcini “Sinofarm” pozitivno se izjasnila i istaknuti virusolog dr Ana Gligić.

“Kineska vakcina je napravljena od celog virusa”, kaže dr Gligić za “Telegraf”.

“Ali, Kinezi su već vakcinisali veliki broj ljudi vakcinom ‘SinoVak’ koja je napravljena na nosaču kao ruska ‘Sputnjik V’ i kao oksfordska. Međutim, sada su, zbog evidentne mutacije virusa, Kinezi napravili vakcinu ‘Sinofarm’ koja je od celog virusa, a koja će štititi od mutacija”, dodaje ona.

Dr Gligić objašnjava da kada se koristi vakcina koja posjeduje “parče” virusa, onda postoji zaštita samo od tog parčeta.

“I Rusi su razvili takvu vakcinu. Imate sada i ‘mrtvu vakcinu’ i vakcinu na nosaču. Od samog starta ja sam pobornik klasičnih vakcina koje, kao prvo, daju dobru zaštitu, a kao drugo, imunitet traje dosta dugo. Ova vakcina štiti ne samo od virusa koji napada, već i od drugih korona zato što je pravljena od celog virusa”, ističe doktorka.

Ona je objasnila da se “mrtva vakcina” mnogo lakše pravi, ali da su za tzv. živu, atenuisanu vakcinu koja može da pruži doživotnu zaštitu potrebne godine da se razvije, jer su neophodna sistematska i detaljna istraživanja na trudnicama, djeci i ugroženim grupama.

(Telegraf.rs)

Share.

Leave A Reply