Više od 150 majki dobilo je po 500 KM

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Više od 150 višečlanih porodica iz općine Novi Grad, onih koje su dobile treće, četvrto i svako naredno dijete ili blizance u prošloj godini, darovano je simboličnom pomoći od po 500 KM od svoje lokalne zajednice.
Ovakav vid pomoći porodicama koje se odluče da imaju više djece Općina Novi Grad realizuje od 2015. s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice. Za tu namjenu iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojeno je 100.000 KM.

U proteklih šest godina, otkako se provodi ovaj program, više od 900 porodica dobilo je ovu vrstu podrške Općine. To je jedan u nizu programa koje Općina Novi Grad provodi kako bi porodicama s više djece barem malo olakšala svakodnevni život.
Osim toga, Općina Novi Grad je prva lokalna zajednica koja je uvela dodatnu podršku iz budžeta za porodilje koje su nezaposlene i primaju znatno manju nadoknadu u odnosu na zaposlene.
Za tu namjenu već nekoliko godina iz općinskog budžeta izdvaja se oko 300.000 KM godišnje, tako da nezaposlene porodilje uz naknadu koju primaju s viših nivoa, od Općine mjesečno primaju po 50 KM.

 

Share.

Leave A Reply