Više oporavljenih nego zaraženih u KS

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđena su 142 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 684 uzorka prikupljena u periodu od 8. do 12. decembra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 88 zaraženih osoba, odnosno njih 61,97 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 203 osobe su oporavljene od COVID-19, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (156) i Općoj bolnici (81) hospitalizirane su 237 osobe, od kojih 10 pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 27 pacijenata. Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je devet osoba.

Nažalost, desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 318 osoba.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 2.480 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 12. decembra ove godine ukupno je registrovano 22.265 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 19.467 oporavljeno.

U periodu od 29. novembra do 13. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 3.197 samoizolacija.

“Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa“, naglasili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Radiosarajevo.ba

Share.

Leave A Reply