Više stotina građana u Trebinju: Ovo je kršenje izborne šutnje!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Više stotina građana okupilo se u blizini zgrade trebinjskog CJB tražeći od MUP-a da zaustavi kršenje predizborne šutnje.

Podsjetimo, kandidati SNSD, prema pisanju portala Moja Hercegovina, dijelili su građanima pakete s hranom uz promotivni materijal. Nakon što su građani blokirali izlaz iz prostorija SNSD-a pozvali su policiju koja je izvršila uviđaj.

Građani su nezadovoljstvo izrazili i skupom ispred zgrade MUP-a.

Okupljenima se obratio Rodoljub Drašković rekavši da neće dozvoliti krađu glasova.

Novinar portala Moja Hercegovina Igor Svrdlin kaže da su tenzije velike, a iz Transparency Internationala kažu da se radi o kršenju izborne šutnje.

“Izbornim zakonom zabranjeno je obećavanje koristi, ali je utvrđeno da se te odredbe odnose na period izborne kampanje, koja je praktični završila sa početkom izborne ćutnje. S druge strane, izborna ćutnja je narušena jer su političkim subjektima zabranjene bilo kakve promotivne aktivnosti. Takođe postoje odredbe u krivičnim zakonima vezane za povredu volje birača i kupovine glasova, tako da bi to trebala biti nadležnost policije i tužilaštva, ali dosadašnja iskustva pokazuju da nisu reagovali ni na kakve slučajeve podjele paketa, pa čak ni na davanje novca za glas” kazala nam je Ivana Korajlić direktorica TIBiH.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BIH (CIK) odbacila je prijavu koju je Transparecy international u BIH (TI BIH) podnio protiv rukovodstva SNSD-a u Doboju koje je dijelilo novac na stranačkom skupu, uz obrazloženje da Izborni zakon obećavanje novčane koristi s ciljem dobijanja podrške birača zabranjuje samo za vrijeme izborne kampanje.

Share.

Leave A Reply