VISOKI PREDSTAVNIK C. SCHMIDT KAO DA JE ZALUTAO U HDZ?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kada SCHMIDT kaže da je “Komšić predstavnik hrvatskog naroda koga su birali Bošnjaci,” da se bh. Hrvatima “treba dati mogućnost da se osjećaju ravnopravno zastupljeni,” kao da slušate hrvatskog ministra Radmana, ili bilo kojeg rigidnog HDZ-ovca iz Mostara, Gruda ili Zagreba.
Tome se ne treba čuditi, Hrvatska “BRIFIRA” Schmidta još od 90-IH, kao utjecajnog zastupnika u njemačkom Bundestagu, bivšeg državnog tajnika u Njemačkom ministarstvu obrane, kojemu je hrvatski premijer u januaru 2020. g.u Bonu dodijelio odlikovanje “Redom Ante Starčevića” u znak zauzimanja za “uspostavu suverene i neovisne Hrvatske, za njezino međunarodno priznanje i europski put u E. U. i NATO, te promoviranje hrvatskih vanjskopolitičkih interesa u Njemačkoj i svijetu.”
SCHMIDT je na odličju zahvalio srcedrapateljnim riječima da se prisjeća 90-ih, od kada je za njega kao zastupnika u Bundestagu ” bila svojevrsna vizija vidjeti Hrvatsku kako predsjeda E. U. ”
I DEBELO PRETJERAO!
90-IH JE TUĐMANOVA HRVATSKA POD SANKCIJAMA, IZOLIRANA OD SVIJETA, nitko tada Hrvatsku nije mogao ni zamisliti u E. U. a kamoli da njome predsjeda.
Možda je Schhmidt” viziju hrvatskog predsjedanja E. U.” imao još od ‘94. g kada postaje član Njemačko-hrvatskog društva prijateljstva, koje je osnovao katolički svećenik Franjo Basić (29.1.'42-5.5.2000), svećenik crkve “St. Johhsn Baptist und Petrus,” u Bosnu, i koji je za vrijeme rata “puno pomagao Hrvatima u Hrvatskoj i BiH.”
Za te zasluge kasnije je ustanovljenja i nagrada “Franjo Basić, ” kojom je još 2000. g. odlikovan i Christian SCHMIDT, za svoje zasluge u pomoći hrvatskoj državi i narodu u RH i BiH, a onda su te zasluge potvrđene i Redom “Ante Starčevića” prošle godine.
Na što je tadašnji njemački kandidat za Visokog predstavnika u BiH, opet zahvalio “dirljivim” patetičnim prisjećanjem da je bilo “Teških trenutaka u početku naše suradnje KADA SVIJET NIJE RAZUMIO NAŠU I VAŠU ŽELJU ZA OPSTOJNOSTI I SUVERENITETOM HRVATSKE”
Hrvatska e, dakle, još od 90-ih dobro brifirala Schmidta, pa je on, eto, dobro razumio hrvatske težnje.
Hrvatsku je tako gorljivo u Evropskom parlamentu zastupala i bivša njemačka zastupnica D. Pack, pa se u medijima i političkim kuloarima nagađalo, insinuiralo, čime ju je Hrvatska uspjela pridobiti da je zastupa tako gorljivo?
Isto bi se pitanje moglo postaviti i za Cristiana Schmidta, koga su “dobro namjerne hrvatske duše” prethodno, još na ljetošnjem Forumu u Dubrovniku upozorile da “Sarajevo nije što je nekad bilo, da je postalo dominantno Bošnjačko.”
Pa je, moguće, Visoki predstavnik na svoje novo radno mjesto u Sarajevo, s obzirom na “brifinge,” došao s predrasudom da je došao u grad gdje neće vidjeti nikoga osim Bošnjaka, a u BiH Hrvate koji se “ne osjećaju ravnopravni, a ni zastupljenima.”
Samo da to ne bude još jedna pomoć “promoviranju hrvatskih vanjskopolitičkih ciljeva,” naročito prema BiH, koji su dobro poznati još od 90-ih, od kada i traje hrvatsko “brifiranje” Schmidta o vanjskopolitičkim interesima Hrvatske i njegovo promoviranje iste te politike.
Najveći hrvatski “vanjskopolitički interes” je nauštrb BiH. Hoće li Visoki predstavnik prepoznati taj opasni, pa i pogubni hrvatski interes za BiH? Samo da ga ne “prepozna” hrvatskim očima.
Ministar Radman u jutrošnjoj radio emisiji nahvalio C. Schmidta da je dobro upoznat sa stanjem u BiH, da mu je sve jasno, pa i preglasavanje Hrvata, da Komšić nije izabrani predstavnik bh. Hrvata, itd…
Što bi moglo značiti da dugogodišnji hrvatski “brifing,” odličja i možda i ono “pod razno” ispod stola još ima veliki učinak.
A onda je to znak za – crveni alarm u BiH. Ili barem za one koji su za njezinu cjelovitost i suverenost.
Brzo će se vidjeti je li C. Schmidt došao u BiH kao objektivni Visoki predstavnik, ili kao član Njemačko-hrvatskog društva prijateljstva ili kao pridruženi član HDZ-a u sjeni????

Nada Satrijaš Al Issa

Share.

Leave A Reply