Vjerovali ili ne: Sveštenik SPC sam sebi napisao potvrdu da ne mora nositi masku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ni to što su mitropolit Amfilohije i patrijarh srpski Irinej preminuli od posljedica koronavirusa, ali ni vrtoglav rast broja zaraženih i preminulih u regionu nijesu bili dovoljni razlozi da čelnici Sprpske pravoslavne crkve konačno pokažu odgovornost i svojim uticajem pomognu u poštovanju mjera. Štaviše, jučerašnji potez jednog manastira u Srbiji može se svrstati u rubriku “Vjerovali ili ne”. Naime, arhimandrit Nikodim (Dragan) Bogosavljević sam je sebi izdao potvrdu za oslobađanje nošenja maski iz vjerskih ubjeđenja.

Tako, ovom potvrdom arhimandrit ne mora nositi masku u javnim i opštim ustanovama, prodavnicama, prevoznim sredstvima i na otvorenom.

Kako navodi u obrazloženju odluke, prema pravoslavnom učenju “čovjek je stvoren po liku Božijem i stavljanjem maske na lice unižava se dostojanstvo čovjeka kao Božije i bogolike tovrevine”.

Potvrda

“Jer je lice najvažniji dio čovjekove ličnosti, odnosno stavljanje maske se čovjek, kao slobodna ličnost, ponižava i stavlja u robovski položaj”, piše u obrazloženju.

SPC navodi da za ovu odluku postoji i pravna osnova, koju vide u članu 43 Ustava Srbije, kao i člana 202 Ustava, kojim se jemče prava iz člana 43, čak i u vanrednim i ratnim stanjima.

“Osim toga, član 2 Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama jemči da “niko ne smije biti podvrgnut prinudi koja bi mogla ugroziti slobodu vjeroispovijesti”, niti zbog istih biti uzemirivač i diskriminisan, dok se članom 6 jemči unutrašnja i spoljašnja autonomija Srspke pravoslavne crkve u odnosu na državu”, piše u potvrdi.

Civilizacijski je neshatiljivo zašto bi tokom najjačeg talasa koronavirusa, dok je zdrastveni sistem mnogih zemalja na koljenima, nekome uopšte palo na pamet da se izuzme od epidemioloških mjera, samo zato što je svešteno lice. Svako pravdanje tog postupka u ovako teškoj siutaciji zvuči apsurdno.  Jer, kao što smo svi imali priliku da vidimo – koronavirus ne bira ni vjeru, ni naciju, ni činove.

CDM

Share.

Leave A Reply