Vlada Hrvatske proglasila katastrofu!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Mi proglašavamo katastrofu danas u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji jer smo dobili informacije s terena o razmjerima šteta koje su se dogodile, posljedicama na normalno funkcioniranje života, i to će pomoći građanima.”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković započeo je sjednicu Vlade minutom šutnje za stradale mladiće i djevojke u Posušju te je pozdravio župane Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije te voditelje HGSS-a, Crvenog križa, glavnog vatrogasnog zapovjednika i državnog tajnika za stambeno zbrinjavanje.

“Danas je točno tjedan dana od prvog potresa jačine 5 po Richteru koji je pogodio SMŽ i 6 dana od potresa jačine 6,2 u kojem je izgubilo život 7 osoba. Potres se osjetio u velikom dijelu hrvatske i susjednih zemalja. Ozlijeđene su 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, ozlijeđena su i 4 vatrogasca, a preminuo je i jedan volonter. izražavam sućut poginulim sugrađanima. Vlada će predstaviti što je učinjeno od potresa. Prema podacima Seizmološke službe zabilježen je velik broj srednjih i manjih potresa. To ne znači da moramo biti u strahu, ali moramo biti na oprezu. Mi smo bili na terenu već u ponedjeljak 10 sati, a nakon drugog potresa smo opet za sat vremena bili ondje. 16 od 18 članova Vlade je već bilo na pogođenim područjima”, rekao je Plenković i zahvalio se sugrađanima i službama na učinjenom.

“Na terenu su i brojni statičari i inženjeri, od kojih su neki od njih i ozlijeđeni tijekom drugog potresa. Njihovo iskustvo je dobro došlo pri izradi zakonskih prijedloga, a donijeli smo i odluku o naknadi za posao kojeg su radili besplatno”, rekao je premijer i dodao kako se zahvaljuje svima koji su pokazali hrvatsku solidarnosti, ali i članicama EU te zemljama regije koje su pomogle svojim donacijama.

Ranije je donesena i odluka o prvih 100 milijuna kuna za preliminarnu sanaciju štete. Država će i dalje pomoći, nitko neće ostati sam. Bit će još pomoći i potpore gradu Petrinje, rekao je premijer i zahvalio se Berošu na evakuaciji i zbrinjavanju pacijenata iz sisačke i petrinjske bolnice. Beroš je izvijestio da se u dijelu zgrada sisačke bolnice ipak može boraviti. Plenković je zahvalio i građanima na novčanim donacijama.

  1. “S obzirom na to da je Vlada suočena s dvije velike krize, jedna je COVID-19, odlučili smo danas, ne samo proglasiti katastrofu na područjima gdje se potres dogodio, već uz Stožer civilne zaštite oformiti posebni Stožer kojem će na čelu biti ministar Medved, a zamjenici će mu biti potpredsjednik Milošević i ministar Horvat, čime ćemo uspostasviti mehanizam kriznog upravljanja. Proteklih dana smo dobili informacije o razmjerima šteta i nemogućnosti normalnog života zbog čega ćemo danas proglasiti katastrofu”, rekao je premijer Hrvatske
Share.

Leave A Reply