Vladajuća većina u USK nije se pojavila na sjednici koju su sazvali, Ružnićeva vlada nema podršku

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vladajuća većina Unsko-sanskog kantona odavno nema stabilnu podršku u Skupštini, nema parlamentarne većine, a jutros se to potvrdilo i na pokušaju da Skupština USK nastavi sa vanrednom sjednicom na kojoj bi, nakon više od godinu, izabrali predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine iz reda Bošnjaka. Sjednica je otkazana jer ni zastupnici koji formalno čine većinu nisu se pojavili u sali. 

Mjesto u rukovodstvu Skupštine trebalo je konačno danas biti popunjeno i to nakon što je u novembru 2019. godine Agan Bunić smijenjen sa pozicije predsjedavaćeg Skupštine USK.

Prije petnaestak dana Klub Bošnjaka je održao sjednicu te su delegirali Nisveta Jusića (Nezavisni blok) za upražnjenu poziciju. Nakon zakazivanja nastavka vanredne sjednice, aktuelna većina je sazvala Kolegij kako bi je otkazali, jer su vidjeli da ipak nisu većina i da Jusića na sjednici Skupštine neće moći potvrditi za upržnjenu poziciju u rukovodstvu kantonalnog parlamenta. Međutim, većine nije bilo ni na sjednici Kolegija kako bi se otkazala sjednica Skupštine.

Dopredsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić tražio je na Kolegiju da se otkaže sjednica, ali su članovi Kolegija glasali za održavanje sa četiri glasa za i tri suzdržana. Halkić je ustvari potvrdio da ne postoji parlamentarna većina u USK. Takav ishod glasanja značio je da se sjednica treba održati, ali se jasno vidjelo da neće biti većine za izglasavanje Jusića na mjesto predsjedavajućeg Skupštine. Vanredna sjednica je trebala početi u 9.30 sati jutros, ali je oko 10 saopćeno da je neće biti.

Zbog svih današnjih dešavanja u skupštinskoj sali, ali i sličnih situacija iz prethodnog perioda, Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK-a pozvao je premijera Mustafu Ružnića da podnese ostavku.

Evo cijelog obraćanja zastupnika Musića.

Zastupnici većine, koja to zapravo nije, njih 14 ili 15 koji još podržavaju Vladu, nisu se pojavili u sali pa je Halkić saopćio kako kvoruma nema te napustio skupštinsku salu. Skupštinu USK čini 30 zastupnika, a 16 je potrebno za izglasavanje odluka. U salu je, kako bi održali vanrednu sjednicu, ukupno došlo 13 zastupnika i to opozicionih.

Nakon pokušaja održavanja vanredne sjednice, zakazana je i redovna s tim da Vlada nema većinu za izglasavanje odluka koje su na dnevnom redu. Jutros je bilo upitno da li će uopće biti usvojen dnevni red redovne sjednice.

O tome kako funkcionira većina u Skupštini USK i podrška Vladi, najbolje svjedoči činjenica da je današnja redovna sjednica tek 15. u ovom mandatu. Vlada predlaže budžet ili privremeno finasiranje u posljednjem mogućem zakonskom roku, a onda se prema svim zastupnicima ide s “ucjenom” da će biti odgovorni ukoliko ne podignu ruku. Na taj način se uspijevaju održati na vlasti.

Ovdje je opće stanje haosa, kažu pojedini skupštinski zastupnici, te spominju i primjer neusvajanja odluke o visini premije zdravstvenog osiguranja.

Prilikom imenovanja ove Vlade USK, premijera Mustafu Ružnića i ministre podržala je i zastupnica iz Naše stranke Vildana Alibabić, ali ona praktično već godinu ne podržava više Vladu. Zastupnik Zikrija Duraković se, također, razišao sa aktuelnom vlašću. Vladu i većinu je privremeno podržavao i jedan, navodno bivši zastupnik Laburističke stranke Fikreta Abdića, koji se pridružio Klubu SDP-a. Međutim, ni on ih više ne podržava.

Sve je izvjesnije da će se u USK intenzivnije raditi na formiranju nove kantonalne vlade.

Građani USK već neko vrijeme su taoci što migrantske krize, što kantonalne Vlade koja zapravo ne može uraditi nikakve značajnije pomake jer ju ne podržavaju ni zastupnici iz njihovih stranačkih redova

 

 

Share.

Leave A Reply