VLADAVINA ZAKONA I VILA U NEUMU

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od dužnosnika na najvećim političkim i pravosudnim funkcijama očekuje se da svojim primjerom pokazuju šta u praksi znači vladavina zakona, poštivanje normi i standarda koji se odnose na izabrane i imenovane dužnosnike na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Nažalost svjedoci smo da to nije slučaj u Bosni i Hercegovini, mnogo je primjera koji pokazuju osion i bahat odnos onih koji bi trebali služiti za primjer i prednjačiti u poštivanju zakona.

Jedan od takvih primjera su braća Aljoša i Dubravko Čampara, vlasnici vile u Neumu. Kako u svojim medijskim istupima kaže Aljoša Čampara, jedan od suvlasnika vile u Neumu, to je zajednička imovina njega i njegovog brata Dubravka koju su naslijedili od roditelja.

Vila “Lukrecia” vlasništvo braće Čampara

Vila u Neumu je izgrađena davne 1988. godine kao jedna od vila komunističkih lidera tog vremena i dio je daleko poznate “afere Neum” zbog koje je Branko Mikulić morao podnijeti ostavku na poziciju premijera vlade bivše SFRJ, a mnogi političari iz BiH su smijenjeni sa svojih pozicija. Ovu činjenicu nećete čuti od vlasnika vile “Lukrecia”, kako joj je zvanično ime na web pretraživaču Booking.com. Inače na ovom pretraživaču navedena vila se izdaje tokom čitave sezone. Iskreno se nadamo da braća uredno plaćaju porez na dobit koju ostvaraju izdavanjem vile. Da biznis sa vilom cvijeta mogli smo se nedavno uvjeriti kada je web portal Banjaluka.net objavio vijest kako je opštinska građevinska ispekcija u Neumu, investitorima braći Čampara, naredila zabranu radova na betoniranju morska obale ispred vile “Lukrecia”.

 

Betoniranje morske obale ispred vile “Lukrecia” u Neumu

Ovakvo ponašanje i ne poštivanje zakona je eklantatan primjer bahatosti ministra u Vladi FBiH i tužitelja Tužilaštva BiH. Nakon objave slika građevinskih radova ispred vile “Lukrecia” niko se zvanično niti nezvanično nije oglasio o istim. Sarajevski mediji su to prećutali, investitori takođe. Bilo bi zanimljivo čuti odgovor federalnog ministra unutrašnjih poslova FBiH o radu opštinske građevinske inspekcije u Neumu, naravno nije to njegova službena nadležnost, ali da se oglasi kao suvlasnik nekretnine koji obnaša značajnu političku funkciju. Vjerovatno će javnost ostati uskraćena za informaciju, ali nije to ništa novo, ministar Čampara je imao i ranije incidenata u Neumu o kojima javnost malo zna.

Share.

Leave A Reply