Vrijeme je da se ukine ime Republika Srpska koje bh. Srbima daje ekskluzivitet

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, danas je, dok se u ovom bh. entitetu slavi neustavni 9. januar, posjetio Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu u kome su ukopane žrtve srpskih zločina iz 1992. godine, gdje je položio cvijeće i odao počast žrtvama.
Salkić je ovom prilikom istakao da je krajnje vrijeme da civilizirani svijet promjeni svoj pristup, zaštiti žrtve i potomke žrtava genocida od onih koji provode završnu fazu genocida, i da područje na kojem je počinjen genocid izdvoji iz administrativne uprave onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

“U vremenu koje je pred nama treba uložiti dodatne napore na otklanjanju nepravdi koje su učinjene u Dejtonskom mirovnom sporazumu prema žrtvama genocida i njihovim potomcima. Jedna od njih je da područje na kojem je počinjen dokazan i presuđen genocid ne bude pod upravom onih koji negiraju genocid veličaju ratne zločince i diskriminiraju preživjele i potomke žrtava genocida”, rekao je Salkić.

Istakao je da je počinjeni, dokazani i presuđeni genocid počinila vojska i dijelovi policije bosanskih Srba nad stanovništvom koje je bilo pod zaštitom Ujedinjenih nacija i danas pred očima cijelog svijeta predstavnici bosanskih Srba provode završnu fazu genocida ponovo bez bilo kakve reakcije civiliziranog svijeta.

Dodao je da je krajnje vrijeme da civilizirani svijet promjeni svoj pristup, zaštiti žrtve i potomke žrtava genocida od onih koji provode završnu fazu genocida, i da područje na kojem je počinjen, dokazan i presuđen genocid izdvoji iz administrativne uprave onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

Nakon 25 godina krajnje je vrijeme da se ukloni diskriminatoran naziv ovog entiteta iz kojeg se crpi ekskluzivitet bosanskih Srba na teritoriju što za posljedicu ima diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi pravoslavci u svim segmentima društva u ovom entitetu. Ovaj naziv duboko vrijeđa osjećanja preživjelih žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata vojnog i političkog rukovodstva bosanskih Srba za što su osuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu”, ističe Salkić.

Podcrtao je da je sve ovo neophodno poduzeti jer predstavnici bosanskih Srba u proteklih 25 godina nisu učinili katarzu, nisu priznali genocid, nisu se distancirali od ratnih zločinaca, niti uspostavili sistem jednakih vrijednosti za sve građane u entitetu.

“Naprotiv, oni čine sve suprotno od ovoga sa ciljem realizacije ratnih ciljeva mirnodopskim metodama. Oko ovih ciljeva trebaju se okupiti svi oni kojima je na srcu Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane bez obzira kako se zovu i kako se Bogu mole. Bez ispravljanja ovih nepravdi nestanak Bošnjaka u narednim generacijama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je neizbježan, a time je i opstanak cjelovite Bosne i Hercegovine pod velikim pitanjem“, podcrtava Salkić.

Zaključio je da je potrebno jedinstvo oko ovih ciljeva i da se jasno čvrsto i odlučno predstave domaćoj javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice.

Nastavak obilježavanja neustavnog i nezakonitog 9. januara kao dana ovog entiteta jedan je od dokaza neophodnosti ovih koraka u budućnosti. Najbolji dokaz za to je negiranje sudskih presuda, veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida, ponižavanje žrtava i provođenje diskriminacije nad onima koji su se vratili na svoje ognjište što za posljedicu ima ponovno odlazak povratnika sa svojih ognjišta pod svakodnevnim pritiskom”, zaključio je Salkić.

Klix.ba
Share.

Leave A Reply