Vučić: ‘Hoće li Srbija priznati Kosovo? Zasigurno neće, barem do travnja 2022. godine…‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dodao je da postoji pritisak političkih čimbenika da se promijeni Ustav BiH kako bi se uspostavilo navodno građansko društvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće priznati Kosovo do 2022. godine, piše Nova.rs.

“Do travnja 2022 , kada će biti održani predsjednički i parlamentarni izbori u Srbiji, Beograd zasigurno neće priznati neovisnost Kosova”, rekao je Vučić za specijalnu emisiju Prve tv upitan isključuje li mogućnost da Srbija prizna Kosovo, javlja agencija Tanjug.

Komentirao je i stanje u BiH te vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA)

“SDA je ozbiljna, najveća i najmoćnija politička partija u BiH, oni su održali svoj kongres i donijeli rezoluciju o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu i rekli da BiH vide kao podijeljenu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali organiziranu na državnom, regionalnom i lokalnom nivou vlasti”, rekao je Vučić na TV Prva.

Vučić je također kazao da Srbija ne želi destrukciju u BiH, ali i da se Srbija suštinski promijenila i osnažila te ima pravo biti “svoj na svome i pomoći svom narodu u skladu sa zakonom”.

O tome kakav je odnos Srbije kada je u pitanju BiH i RS, Vučić je rekao da se Srbija do sada suočavala s tim da u politici mora samo gubiti, ali da više nije tako.

Rekao je i kako Srbija ne želi u NATO pakt jer se smatra vojno neutralnom zemljom.

“Mislim da je to najbolja pozicija, da sami čuvamo svoju zemlju, nebo i svoj narod i nastavit ćemo da se tako ponašamo”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Dodao je da postoji pritisak mnogo zemalja i različitih političkih čimbenika da se promijeni Ustav BiH kako bi se, kaže, uspostavilo navodno građansko društvo, a zapravo je cilj da se u BiH oduzmu ovlasti Republici Srpskoj, pa i Federaciji BiH, ali prije svega “Republici Srpskoj”.

“Postavljam pitanje, svaki put kada kreće ta histerija iz mnogo zemalja i različitih sektora u regiji, od medijskog i nevladinog i političkih stranaka – što je to što konkretno hoćete promijeniti”, zapitao je Vučić i odgovorio da nikada ne dobiva konkretan odgovor.

Zaključio na kraju kako se o promjeni ili reviziji daytonskog sporazuma moraju konsenzusom usuglasiti tri konstitutivna naroda u BiH.

 

Share.

Leave A Reply