“Vučić sa poslušnikom Vulinom želi da napravi odjeljenje za RASTURANJE droga”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Umesto da bude nagrađen zbog otkrića Jovanjice, najveće plantaže marihuane u Evropi, načelnik Odjeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodan Milenković bi trebalo da bude smijenjen i postavljen na mjesto inspektora u Odjeljenje za ratne zločine.

Njegov advokat Zdenko Tomanović juče se oglasio saopštenjem ocjenjući da bi Milenkovićeva smjena bila “ponižavanje zakona i intitucija Srbije”.

Nedugo potom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da on i ne zna ko je Slobodan Milenković, u šta malo ko vjeruje, jer se predsjednik oglašava na svaku temu, upućen je u sve, a posebno u poslove za koje je nadležan MUP ili pravosuđe. Neretko Vučić najavljuje i hapšenja, iznosi dijelove iz istrage, pa je malo vjerovatno da ne zna ko je čovjek koji je zaslužan za slučaj “Jovanjica”, odnosno prvi čovjek beogradske policije u borbi protiv narkotika.

Potpredsednik Narodne strane Miroslav Aleksić ocenjuje za Danas da “Vučić kaže istinu samo kad pogreši”, da on i te kako zna ko je inspektor zaslužan za otkrivanje Jovanjice, a da je ovom “sramnom izjavom” pokazao koliko je i sam duboko upleten u ovu aferu.

– U slučaju Slobodana Milenkovića, mislim da Vučiću njemu teško da izgovori njegovo ime, jer je to policajac koji im je zadao najozbiljniji udarac, tom kriminalnom klanu Aleksandra Vučića koji upravlja zemljom, i to tako što je čovek samo savesno i profesionalno obavljao svoj posao. Praveći se da ne zna ko je on, pokušava da omalovaži Milenkovića, a zna svaki detalja iz njegovog života, biografije i poslovnih uspeha. Strašna sramota i još jedna u nizu potvrda da je Vučić direktno u odbrani Predraga Koluvije i proizvodnje droge na Jovanjici – ističe Aleksić.

Miroslav Aleksić, FOTO: PrintscreenMiroslav Aleksić, FOTO: Printscreen

Da nije tako, dodaje, Milenković i njegove kolege bi napredovali u službi, a ne bi bili smenjivani kao što se to sada dešava.

– Verujem da niko u Srbiji ne pomišlja da je Vulin sam doneo odluku da Milenković ne bude više na čelu 4. Odeljenja za borbu protiv droga, nego ga prebacuju u Odeljenje za ratne zločine. Vučić, sa svojim poslušnikom Vulinom, želi da od odeljenja za borbu protiv droga, napravi odeljenje za rasturanje droga. Njima očigleno smeta što postoje profesionalni policajci koji se bore protiv narko-trafikanata, trgovaca i proizvođača narkotika – ukazuje potpredsednik NS.

Vulin okopava u JovanjiciVulin okopava u Jovanjici

Aleksić naglašava da umesto da su postali nagrađeni heroji, u ovakvoj policiji, oni trpe strahovite pritiske, izloženi su poligrafskim testiranjima, tabloidnim napadima, raznim pretnjama i na kraju smenom.

– Što je neviđena stvar, da neko ko je otkrio najveću plantažu marihuane, bude smenjen. Ti policajci će i dalje biti pod udarom ovog režima, ali verujem da oni neće odustati od svog profesionalizma i da će se odupreti svim pritiscima. Verujem da će i kolege da im pruže podršku jer pitanje je momenta kada će doći po neke druge, ukoliko im se ne odupremo – ističe Aleksić, dodajući da ovo je stanje zahteva sveopšti građanski bunt i u policiji, u pravosuđu, državnom sektoru, i na ulici.

Ivan Ninić, FOTO: Printscreen/YouTubeIvan Ninić, FOTO: Printscreen/YouTube

Advokat Ivan Ninić kaže da ne veruje da Vučić ne zna ko je Slobodan Milenković, jer se kod njega slivaju svi podaci službi bezbednosti, “pa bi bilo neverovatno da ne zna reference čoveka kome je poveren najkompleksniji posao u MUP-u, kao što je suzbijanja trgovine narkoticima”.

– Obračun sa Milenkovićem ima više dimenzija, ali je ključna akcija “Jovanjica”, koju je realizivao na svoju ruku, bez znanja i odobrenja predsednika države, a to se ne prašta. Reč je o osobi koja zna gde je završavala “roba” iz Jovanjice i koja, po prirodi svoga posla, ali i vlastitim sposobnostima, ima uvid u strukturu svih narko grupa u Srbiji i njihovu prekograničnu saradnju. Činjenica je da se tužilaštvo do sada nije bavilo tržištem koje godinama nesmetano i uz pomoć dela MUP-a, VOA i BIA snabedava Predrag Koluvija, ali se time proaktivno bavio Milenković i sada se lišava mogućnosti da tu priču finalizuje kroz nove akcije – ukazuje Ninić.

Zdenko Tomanović; FOTO: PrintscreenZdenko Tomanović; FOTO: Printscreen

Advokat Zdenko Tomanović naveo je da je kampanja protiv Milenkovića započela nakon intervjua prvooptuženog za slučaj Jovanjica Predraga Koluvije, sa njegovim advokatom i poslanikom vladajuće partije Vladimirom Đukanovićem. Tomanović je istakao da je sve to “afirmisao državni vrh”, najavljujući “dolazak istine i spektakularno otkrivanje kriminalne organizacije u srcu države”.

– Načelnik Milenković je rizikujući i svoj život, zajedno sa inspektorom Mitićem i velikim brojem svojih kolega, otkrivao učešće visokih funkcionera državnih organa i bezbedonosih službi u slučaju Jovanica i njegova smena bila bi osveta za hrabrost da primene zakone naše zemlje i štite pravni poredak – naveo je Tomanović u saopštenju.

Danas.rs

Share.

Leave A Reply