Vulin: Džaferović neka izruči Orića i neka kaže ko je pokušao da ubije Vučića

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin pozvao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića “da izruči Srbiji Nasera Orića” i da kaže ko je u Srebrenici pokušao “da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Vulin je, povodom zahtjeva za izručenje Duška Kornjače, optuženog za ratne zločine u BiH koji je Beograd odbio, izjavio da je potjernica protiv Nasera Orića izdata u Srbiji ali da Orić ni za jedan zločin počinjen protiv Srba u Bosni i Hercegovini nije odgovarao, saopšteno je iz MUP-a.

Vučić je prije dva dana, na navode da Srbija „štiti ratne zločince“, na primjer Kornjaču za kojim je BiH raspisala međunarodnu potjernicu, naveo da „niti želi niti ima pravo, ni po jednom zakonu Republike“ da država isporuči Kornjaču. „(Kornjača) je od 2007. godine u Srbiji, a sada ima državljanstvo Srbije. Sada je ugledan ljekar u KC Vojvodine… Ne mogu da me natjeraju da isporučim Srbe“, kazao je Vučić.

Član Predsjedništva BiH Džaferović izjavio je juče da „na Zapadnom Balkanu neće biti napretka dok se svi ne suoče sa istinom“.

Vulin je u Moskvi, gdje na poziv Rosteka obilazi vojno- tehnički forum „Armija 2021“ prisustvuje otvaranju Međunarodnih armijskih igara na kojima već tradicionalno učestvuje Vojska Srbije, rekao da Džaferović „voli da glumi žrtvu, ali kada gluma prođe ostane istina, a istina je da Naser Orić ima Interpolovu potjernicu izdatu u Srbiji i istina je da ni za jedan zločin nije odgovarao“.

Vulin je rekao i da je istina da je (2015. godine, tada premijer Srbije) Aleksandar Vučić „bio u Srebrenici da oda počast bošnjačkim žrtvama, a da nijedan bošnjački lider nije odao poštu srpskim žrtvama“.

Dodao je da je istina da su Vučića „pokušali da ubiju u Srebrenici, a da za to do danas niko nije uputio ni izvinjenje, niti je bilo ko odgovarao“.

Share.

Leave A Reply