Vulin: Ispružena ruka Sarajevu ostala u vazduhu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao je kako je Beograd odlukom da sve optužnice za ratne zločine ponudi Tužilaštvu Bosne i Hercegovine ispružio ruku saradnje Sarajevu, “koji nije odgovorio istom mjerom”.

“Mislimo da je naša ispružena ruka ostala u vazduhu. Nema tajnih optužnica u Srbiji, mi smo sve predali Tužilaštvu i pravosuđu BiH. Međutim, pravosuđe BiH nije odgovorilo na isti način”, rekao je Vulin u Skupštini Srbije.

On je dodao da još nije čuo nikakav odjek sa druge strane, a kamoli zahvalnost ili ponudu da srbijansko tužilaštvo uzme optužnice iz Tužilaštva BiH.

Kazao je da se još ne zna ko je “pokušao da ubije” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, da još nema ni slučaja niti optužnice iako su tome “prisustvovali mediji iz cijelog svijeta”.

Govoreći o odnosu Bosne i Hercegovine prema Kosovu, on je ocijenio da izjave pojedinih članova Predsjedništva BiH loše utiču na dobrosusjedske odnose.

“Kad član Predsedništva BiH kaže da bi priznao Kosovo, to će jako teško uticati na dobrosusedske odnose. To je nepoštovanje politike sopstvene zemlje i njenog Ustava”, zaključio je Vulin.

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović čestitao je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nakon što je jučer Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pustilo iz pritvora Edina Vranja, bivšeg pripadnika FUP-a uhapšenog prije više od mjesec u Srbiji.

“Ovo je pružena ruka iz Beograda i Srbije i poslao sam Vučiću poruku u kojoj sam mu čestitao na ovoj odluci, dakle ne samo za Edina Vranja već i za sve predmete koji se odnose na ljude koji su navodno počinili zločine nad Srbima u BiH”, kazao je Izetbegović.

 N1

Share.

Leave A Reply