Za tri sedmice u BiH zatvorene 135 firme!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U BiH su u posljednje tri sedmice katanac stavile 135 firme, od kojih je definitivno pravno ugašeno 66, a u njih 69 je pokrenut stečajni ili likvidacioni postupak, objavio je Capital.ba.

Prema zvaničnim podacima iz sudskog registara, od 20. oktobra do 11. novembra, u stečaj su otišla 94 preduzeća sa sjedištem u FBiH i 41 iz RS.

Razlog ove situacije je izostank mjera u privredi, bar onih suštinskih,dok je sa druge strane javni sektor ostao neokrznut –  nisu se smanjivali troškovi, niti se odustajalo od kupovine skupih automobila i besmislenih investicija. Tako je sav teret krize prebačen na privredu i na građane, a za posljedicu imamo masovni odlazak kompletnih porodica i odustajanje ljudi od bavljenja poslom kaže za Buku ekonomista Damir Miljević. A oda bi se ovo izbjeglo morali smo na vrijeme reagovati: “Mora se učiniti preraspodjela domaćeg bruto proizvoda, bez toga nema ništa. Mi imamo situaciju u kojoj 20 posto stanovništva stvara novu vrijednost, odnosno društveni bruto proizvod, a 80 posto ostalih se nakačilo na ovih 20 posto, a taj odnos se mora promijeniti na najmanje pola-pola. To je dugoročni proces, ali proces mora početi. Prvi signal da se nešto dešava bi trebalo biti odustajanje u kriznoj situaciji od bespotrebnih investicija, a druga je da se ograniče primanja, jer imamo besmislenu situaciju u kojoj je plata jednog poslanika četiri do pet puta veća od prosječne plate. To nema ni u najrazvijenijim, ni u najnerazvijenijim zemljama”.

Share.

3 komentara

  1. Prawdziwy przyjaciel to nie ten, kto osusza łzy twoje, Niczm jak Drapieżne lwy Tołstoje, ale ten, kto nie pozwala ci ich wylewać, innym zabrania się z Ciebie wyśmiewać E. F. Teixeira & Zeroo Cool..

  2. Przeciwnosci, z ktorymi musimy sie zmierzyć, czesto sprawiaja, ze stajemy sie silniejsi. To, co dziś wydaje się stratą, jutro moze okazać sie zyskiem. – Nick Vujicic

  3. Ten wpis robi wielkie wrażenie, swooją lekkością wprawia w osłupienie, Chciałbym tak Jak ty frazować piękne zdania przyjmij najszczersze gesty wielkiego uznania.

Leave A Reply