Za Tužilaštvo BiH nema organiziranog kriminala: Janšin savjetnik Rok Snežič sa Mađarima, preko BiH, gradio prorusko medijsko carstvo na Balkanu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novembar je 2016. godine. Banjalučanka Tanja Došen-Subotić otvara bankovni račun u Austriji i od tog trenutka počinje primati milionske uplate od firme Cjevovar iz Brčkog i nekoliko firmi iz Slovenije. Konačni saldo na tom računu iznosio je 9,5 miliona eura. Ona je dio novca podigla u gotovini i, prema dokumentima koji su u posjedu Istrage, predala ga slovenačkim biznismenima bliskim tamošnjem premijeru Janezu Janši – Roku Snežiču i Vuku Miranu. Ostatak je proslijedila na bankovne račune nekoliko fizičkih lica u Sloveniji. Jedna uplata otišla je na račun Jerneje Sotto.

Janša i Snežič

Kada je Istraga početkom ove godine objavila brojne detalje o pranju 22 miliona eura preko bh. državljana povezanih sa Janšinim biznismenima Rokom Snežičem i Miranom Vukom, uslijedila je odmazda preko slovenačke televizije Nova24TV. Istovremeno, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koja je prethodno odbila voditi istragu o pranju 22 miliona eura, izvijestila je javnost da je “formirala predmet” u okviru kojeg namjerava istražiti odakle našem portalu dokumenti o ovom međunarodnom kriminalu. Njenu izjavu odmah su prenijeli na televiziji Nova24TV uz salve uvreda na račun autora ovog teksta. No, da vidimo zbog čega ovakve reakcije?

Rok Snežič je, rekosmo, slovenački biznismen koji je ranije osuđivan zbog pranja novca i kaznu je izdržavao u istoj ćeliji s aktualnim premijerom te države i predsjednikom Slovenske demokratske stranke Janezom Janšom čije je kršteno ime – Ivan Janša. Snežič je posljednjeg dana 2020. godine protjeran iz BiH zbog toga što je proglašen osobom opasnom za nacionalnu i ekonomsku sigurnost. Godinama je poslovao u Banja Luci koristeći bh. državljane da osnivaju fiktivne firme i otvaraju bankovne račune u Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj i preko tih računa je oprano najmanje 22 miliona eura. SIPA je dokumentovala kriminal, podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bh. državljanki Dijane ĐuđićJelene Sladojević i Tanje Došen-Subotić, ali se Tužilaštvo BiH proglasilo nenadležnim za ovaj predmet, ocijenivši da “nema organiziranog kriminala”.

Tako se Rok Snežič, zahvaljujući Gordani Tadić, izvukao od krivičnog gonjenja u BiH mada u dokumentima Tužilaštva BiH piše da je “u sumnjive višemilionske transkcije bilo uključeno nekoliko firmi registrovanih u Brčkom, Prijedoru, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj” i da je “preko tih računa uplaćeno više od 22 miliona eura i to za navodne podzemne radove izvedene u zemljama EU”. U pitanju je, dakle, međunarodno pranje novca preko nekoliko država, a jedna od banaka preko koje su vršene transakcije u ovom slučaju bila je mađarska OTP Banka, čiji je suvlasnik ruski oligarh Megtet Rahimkulov. Jedna od sumnjivih uplata, rekosmo, izvršena je na račun slovenačke državljanke Jerneje Sotto.

dokument Tužilaštva BiH: uplata na račun Jerneje Sotto

Jerneja Sotto je direktorica firme Bartolomea registrirane u Ljubljani, a osnovna djelatnost te firme je finansijsko savjetovanje kojim se godinama bavi i Rok Snežič.

U osnivačkim aktima firme čija je direktorica Jerneja Sotto piše da je jedan od dioničara Bartolomea bio i Stanislav Petek. Njihova kompanija Bartolomeo, koju, rekosmo, zastupa Jerneja Sotto na čiji je račun novac uplaćivala Snežičeva prijateljica Tanja Došen-Subotić, suosnivač je firme Nova hiša d.o.o. Ljubljana.

Među dioničarima Nove hiše je i Ivan Janša, no drugi podaci o ovoj osobi nisu navedeni, osim u Velenju. Stoga, idemo dalje.  Preduzeće Nova hiša d.o.o. Ljubljana  formalni je izdavač portala nova24TV.si.

Direktor portala nova24tv.si je Boris Tomašič koji je, ujedno, i predsjednik Upravnog odbora dioničkog društva novatv24.si, informativna televizija d.d. što dokazuje notarski zapisnik sa Skupštine dioničara održane u junu 2020. godine.

zapisnik sa Skupštine dioničara Nova24TV

U prilogu zapisnika nalazi se i spisak dioničara ove televizije među kojima su Aleš Hojs, Klavdija Snežič, Ivan Janša, Božo Predalič i tri kompanije iz Mađarske. Dioničar Božo Predalič je sekretar Vlade Janeza Janše, Aleš Hojs je ministar unutrašnjih poslova u Vladi Janeza Janše, dok je Klavdija Snežič supruga Roka Snežiča, biznismena koji je bio organizator međunarodnog pranja više od 22 miliona eura.

dioničari Nova24TV: ministar, sekretar, Klavdija Snežič …

Prema dokumentima Tužilaštva BiH, i Klavdija Snežič bila je među osobama koje su uplaćivale novac na račun Jelene Sladojević, bh. državljanke koja je, zajedno s Dijanom Đuđić i Tanjom Došen-Subotić, bila dio grupe koja je, za račun Roka Snežiča, prala novac preko BiH, Austrije, Slovačke i Mađarske. Klavdija Snežič je članica Nadzornog odbora Nova24TV, zajedno sa Peterom Schatzom, mađarskim biznismenom povezanim s premijerom te države Viktorom Orbanom, koji je podržavao politiku Janeza Janše. U istom periodu dok je Rok Snežič zajedno s bh. državljankama prao 22 miliona eura, pored ostalog i preko Mađarske, Peter Schatz je u Sloveniji osnovao firmu R-POST-R d.o.o. Ljubljana.

mađarski biznismen Peter Schatz osnivač R-post-R Ljubljana

Tri mjeseca kasnije, Schatzova firma R-Post-R postaje dioničar pravnog lica Nova obzorja založništv d.o.o. Ljubljana. Jedan od dioničara Novih obzorja je i Slovenska demokratska stranka Janeza Janše. Iste godine kada je Peter Schatz ušao u medijske poslove u Sloveniji, bh. državljanka Dijana Đuđić, inače povezana sa Rokom Snežičem, uplatila je na račun Janšine stranke donaciju u iznosu od 450 hiljada eura.

izvještaj SIPA-e: uplata na račun Janšinog SDS-a

Donacija je kasnije vraćena, ali preostalom novcu (21 milion eura) koji je Đuđićeva zajedno s Jelenom Sladojević i Tanjom Došen – Subotić transferisala preko svojih računa u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj gubi se svaki trag. U dokumentima Tužilaštva BiH piše da je sve ove poslove organizirao Rok Snežič, čija je supruga s Peeterom Schatzem, kasnije, u istom periodu ušla u biznis na televiziji Nova24TV. Peter Schatz je, inače, prema pisanju sjevernomakedonskih medija koristio firmu R-Post-R za osnivanje medija u toj državi.

medijski biznis Petera Schatza: shema necenzurisano.si

Mediji koje je mađarski biznismen Peter Schatz osnovao u Sjevernoj Makedoniji proruski su orjentisani. Podsjećamo, bivši sjevernomakedonski premijer Nikola Gruevski nakon što je izgubio vlast u toj državi pobjegao je, upravo, u Mađarsku. Gruevski je, također, bio proruski političar.

Istraga.ba

 

Share.

Leave A Reply