: ‘Zabranit ćemo izlazak iz domova više od jednom tjedno‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Velika Britanija potvrdila je jučer 573 preminulih od covida, što je i najveći nedjeljni porast smrtnih slučajeva od travnja

Britanski premijer Boris Johnson sastao se sinoć s kolegama iz kabineta kako bi razgovarali o još strožim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa. Kako doznaje Daily Mail, diskutiralo se o obveznom nošenju maske na otvorenom, zabrani socijalnih ‘mjehurića’ te ograničenju vježbanja.

Downing Street je odbio komentirati ove navode, već su se umjesto toga pozvali na nedorečenu raniju izjavu ministra zdravstva Matta Hancocka. On je odbio spekulirati hoće li se uvoditi još strože mjere, već je umjesto toga poručio da bi se građani trebali držati onih postojećih.

Jedan izvor Daily Maila otkriva da se na sinoćnjem sastanku razgovaralo i o tome da se ljudima zabrani izlazak iz domova više od jednom tjedno.

Prema mjerama koje su na snazi, Britanci mogu vježbati s jednom osobom iz kućanstva ili privatnog ‘mjehurića’. No, izvor iz vlade kaže kako se to pravilo koristi kao izgovor da ljudi uživaju u ispijanju kave u parkovima s prijateljima.

Velika Britanija potvrdila je jučer 573 preminulih od covida, što je i najveći nedjeljni porast smrtnih slučajeva od travnja. Jučer je potvrđeno i gotovo 55.000 novih slučajeva zaraze, što je i 13. dan zaredom da je potvrđeno više od 50.000 novozaraženih.

Vlasti su zabrinute jer su građani tijekom vikenda viđeni kako masovno odlaze u gradske parkove i plaže diljem zemlje, unatoč molbama premijera Johnsona da ostanu u svojim domovima i pomognu kontrolirati širenje mutirane varijante koronavirusa.

Vlada će se u novim mjerama posebno posvetiti supermarketima tražeći da se popravi pravilo socijalnog distanciranja u trgovinama. Razmatraju se i oštrije kazne za prekršitelje mjera.

Efekti trenutnog britanskog lockdowna mogli bi se vidjeti za otprilike dva tjedna, rekao je viši vladin savjetnik za znanost.

Profesor Peter Horby, predsjednik Savjetodavne skupine za nove virusne respiratorne prijetnje, rekao je: “Ako postoji bilo kakav znak da mjere nisu polučile rezultat, morat ćemo biti još stroži, bojim se.”

Share.

Leave A Reply