Zapis o…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zapis o…

Hand print

Svakome od nas je ispisano ko je i šta je, a to se u naj vakat znalo po čehri. Rijetki se prepoznaju, Rjeđi se poznaju, a Najrjeđi spoznaju.

Ovi, Rijetki, što ni sebe ni druge ne nađu nego im je svojta lanetolsun i njega prepoznaju, njima je duša zavadit, potvorit, nagovorit, ukrast, ubit taman da ti je najrođeniji. Od njih je najbolje okrenut glavu jer ti i ono malo dobrote ubiju svojim poganlucima.

Ovi, Rjeđi kad se nađu, onda se i poznaju, druže, valjda, da im dunjaluk rahatnije prođe, najčešće u veselju i smijehu, a lakše je sebe upoznati kroz drugog smijući se samome sebi negoli u sebe, sebe zatomiti. Pričaju da onaj ko se u sebe zatomi taj se i ne vraća nego ko muha bez glave hoda po dunjaluku, ni tamo ni ovamo, nego ‘nako.

A postoje još jedni… oni su Najrjeđi i njih je teško naći. Oni su sebe spoznali a, bo'me, i druge. Njih nećete poznati lahko, ali su kao mehlem na ranu i spoznaš ih tek kad ih više nejma.

I svako od njih po svome, radi i djeluje.

Neka te ne rastuži ako sretneš ove prve, Rijetke. Nečije ruke se ne mogu oprati ni u devet voda, a niti tebe zaprljati ako se rukuješ nekad šnjima.

Pisarima sa obje strane ramena ne može tinte nestati, niti im može kalem presušiti niti im hartije nestati… svako prema svome usudu i kaderu živi, radi i djeluje, a oni vjerno zapisuju dok se nafaka ne ugasi.

Ni koliko trun dobra, ni koliko trun zla neće biti ispušteno niti nezapisano. Stoga, neka te ne brine što se neko tuđom hrkom oblači. Nikad nikoga na dunjaluku nije ugrijala tuđa vatra, doli ga je opekla vlastita, najčešće jezikom zapaljena.

 

Share.

2 komentara

Leave A Reply