Zašto je slučaj “Zvizdić” naglo usporio: Pomirenje u SDA ili zatišje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Krajem novembra član Predsjedništva SDA Denis Zvizdić počeo je iznositi žestoke kritike na račun procesa u stranci, zaprijetivši i napuštanjem SDA. Ipak, mjesec kasnije status quo.

U međuvremenu se može tumačiti moguća primjena krilatice Winstona Churchilla: Ako ne želiš riješiti problem, ili želiš odugovlačiti, formiraj komisiju. Upravo komisije, kolegiji i predsjedništvo trebaju raspetljati slučaj “Zvizdić”.

Koliko SDA istinski želi brzo riješiti ključne probleme u stranci pokazuje i pokazat će vrijeme. Loš izborni rezultat u Kantonu Sarajevo alarmirao je sve u ulici Mehmeda Spahe (sjedište SDA) i nametnuo potrebu hitne reakcije.

I dok se još nisu slegli utisci izbornog podbačaja u Sarajevu, visokopozicionirani kadar te stranke Denis Zvizdić počeo je pokazivati znakove političke nervoze i nezadovoljstva, netipično za njega. Čak je ušao u medijsko prepucavanje, prvo sa Sebijom Izetbegović, a potom s njenim suprugom. Zaprijetio je Zvizdić direktno da je njegov uslov da ostane u SDA odlazak ljudi koji su stranci nanijeli štetu, ali i ostavka kompletnog Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

I onda, kao po receptu i oprobanom metodu, počele su se zakazivati sjednice i najavljivati hitre rasprave o onome što je Zvizdić iznosio u javnost. Jedan kolegij, pa drugi, pa najava sjednice Predsjedništva i javnost već počinje zaboravljati zbog čega je Zvizdić uopće bio nezadovoljan. Drugim riječima: formiraj komisiju i čekaj da vrijeme prođe.

Od Lavrova do Mostara

U međuvremenu su na dnevni red došle druge teme. Dio pažnje “ukrao” je Lavrov, a najveći dio pozornosti usmjeren je ka izborima u Mostaru. U toj potonjoj činjenici možda se može i tražiti djelomični razlog za prolongiranje rješavanja spomenutih problema u SDA. Zvizdić, Hercegovac, je svjestan da treba stati na loptu i u Mostaru pokazati jedinstvo. Međutim, zašto je onda uopće iznosio nezadovoljstvo stanjem u stranci krajem novembra, kada je kampanja za Mostar već bila počela?

Uzevši u obzir te činjenice, jasno je da će neko iz tog sukoba profitirati. Zvizdić, će ne bude li insistirao na onome što je najavio, doživjeti lični politički neuspjeh, a SDA-u u prilog ide vrijeme.

Treba podsjetiti da je slične zahtjeve poput Zvizdića početkom 2020. iznosio i Semir Efendić nakon poraza za predsjednika KO SDA Sarajevo i afere “Asim”, ali se u tom smislu ništa nije promijenilo. I tada je formirana komisija koja je trebala predložiti rješenja, ali ta komisija, u kojoj je pored Safeta Softića i Mirsada Zaimovića bio i Denis Zvizdić, nikada nije izašla sa zaključcima.

Demokratija i reforme su nekada spore, a nekada i nedostižne. Interesi države trebaju biti prioritet, ali politička principijelnost i transparentnost nije nešto što treba zanemariti.

 

Share.

Leave A Reply