Zašto se Dodik ne oglašava o skandalu s ukradenom ikonom!?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svi vodeći mediji u BiH i regiji već danima iznose detalje o skandalu s ukradenom ikonom iz Ukrajine koja je završila u rukama šefa ruske diplomatije, Sergeja Lavrova, i svi se pitaju samo jedno: zašto se o aferi ne izjašnjava njen glavni akter – Milorad Dodik – nadaleko poznat po dugom jeziku.

Odlično obaviješteni hrvatki novinar i analitićar, Vlado Vurušić, piše u Jutarnjem listu da će se posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini još dugo prepričavati, a repovi vući ne samo zato što su se članovi kolektivnog Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, u znak protsta odbili pojaviti na već zakazanom sastank.

Naime, izbio je novi skandal s međunarodno-kulturno-religijskim implikacijama. Srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, Putinovu je ministru prilikom njihova susreta darovao 300 godina staru pozlaćenu ikonu za koju se, zasad, javno ne zna kako je uopće dospjela u njegove ruke. Stara i vrijedna ikona je, čudnim putovima Gospodnjim, iz proruske pobunjeničke tvorevine Luganske ili Donjecke narodne republike stigla do Milorada Dodika koji ju je zatim poklonio Sergeju Lavrovu, a ovaj ju je u svom koferu odnio u Moskvu.

No, na poleđini stare ikone lijepo se uočava veliki crveni voštani žig Narodnog komesarijata za zaštitu spomenika kulture (Ukrnauka) iz Odese, koji je djelovao tijekom 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća, s oznakom Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike, dakle iz vremena kad je ta danas neovisna država bila dio tada moćnog Sovjetskog Saveza.

Novinar Vurušić tekst zaključuje najvećom nepoznanicom: zašto se o aferi s ukradenom ikonim još nije oglasio glavni akter afere, Milorad Dodik?!

Isto pitanje poslavlja i novinar beogradskiog “Blica”.

Vodeći dnevni list u Srbiji piše da se ambasada Ukrajine u Sarajevu obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko dana poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u Istočnom Sarajevu.

Dodik je uručio pozlaćenu ikonu, koja na poleđini ima utisnut i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku.

Zato je Ambasada Ukrajine zatražila informaciju o porijeklu ikone koja je navodno nastala prije otprilike 300 godina i pronađena u Lugansku (Ukrajina) te zamolila za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

Poklonjena ikona

“Blic” piše da jeTužilaštvo BiH  formiralo predmet i da će izvršiti sve provjere u vezi sa informacijom koju mu je dostavila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković o noti Ambasade Ukrajine.

– Tužilaštvo BiH zaprimilo je informaciju od Turkovićeve u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu Ambasade Ukrajine – navedeno je u saopćenju Tužilaštvam citira “Blic” , čiji se novinar također pita zađto se o aferi još nije oglasio Milorad Dodik.

Milorad Dodik i Sergej Lavrov

Turkovićeva je ranije rekla medijima da Ambasada Ukrajine od BiH traži informacije o ikoni iz Luganska staroj 300 godina, koju je trenutno predsedavajući  Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

“Blic” piše da su Ukrajinci prema objavljenoj fotografiji pečata na poleđini ikone utvrdili da je riječ o ukrajinskoj kulturnoj baštini. –

-Do danas se nije oglasio niko iz kabineta predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, kao ni Vlade RS”, piše na kraju teksta beogradski “Blic”.

Share.

Leave A Reply