ZAŠTO SE NE MOBILIZIRAJU I 153 STOMATOLOGA KOJI SADA NIŠTA NE RADE I POMOGNU OBOLJELIM: PROF. IZETBEGOVIĆ TRAŽI HITNU REAKCIJU KRIZNOG ŠTABA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, sinoć je u intervjuu za Vijesti Hayat TV-a, između ostalog, naglasila da je i ranije upozoravala na loš scenarij koji nam prijeti ukoliko se nešto konkretno ne poduzme.

A, konkretno, kazala je, Krizni štab mora reagirati i mobiliziratiu sve zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo kako bi se građanstvu pružila odgovarajuća zdravstvena zaštita.

Pokušavam da budem dovoljno ozbiljna, da ne unosim paniku, i zato pozivam građanstvo da budemo ozbiljni. U jednom trenutku možemo očekivati slom zdravstvenog sistema ukoliko Krizni štab ne izda naredbu o mobilizaciji svih zdravstvenih ustanova. U Kantonu Saraejvo postoji 13 zdravstvenih ustanova. To su razni zavodi, zavodi koji rade sistematske pregleda za novac u trenutku kada to njima odgovara, što znači da mogu raditi primarnu zdravstvenu zaštitu. A to znači da: Zavod za medicinu rada KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji, moram reći, radi perfektno, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva… oni svi apslutno moraju  danas otvoriti vrata za primarnu zdravstvenu zaštitu. Naši bolensici ne smiju čekati po pet sati na ulaz u covid ambulate u dom zdravlja. Svi ovi zavodi su na budžetu. I kada pogledate strukturu, svuda rade specijalisti. Svi ti ljekari bi morali znati prepoznati upalu pluća i znati način na koji će liječiti pacijente. Sve medicinske sestre i tehničari moraju biti mobilizirani da telefonski čitaju nalaze pacijentima koje mi uradimo u roku 24 sata. KCUS je sa današnim danom uradio 100.000 uzoraka. Svaki je urađen u roku 24 sata. Pacijenti ne mogu telefonski doći do informacije. Niko u domovima zdravlja i covid ambulantama neće da im odgovori. To je ogroman problem. Domovi zdravlja imaju uposlena 153 stomatologa. Ali su svi sposobni da sjednu za telefon i jave pacijentima kakav je njihov nalaz. To je obaveza svih zdravstvenih radnika u KS. I svi u ovom trenutku moraju biti mobilizirani i staviti se na raspolaganje Kriznom štabu i građanstvu. Svi postojimo i primamo plaće da bi našim građanima približili zdravstvenu zaštitu – kazala je za Vijesti u 7 Hayat TV-a prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Video možete pogledati i OVDJE.

Hayat.ba

Share.

Leave A Reply