Znate li za četiri brata,za tri šehida majke Hajrije…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Rodila je majka Hajrija desetero djece,šest rijeka i četiri planine sebi…
Četiri planine ko bedeme Bosne ,tri temelja domovine naše…

Dana 12.11.1992 godine duboko u neprijateljskoj pozadini u diverzantskoj akciji na rejonu Drenovog Tijesnog u pokušaju da neprijateljiskim vojnicima presjeku odstupnicu gine Hajrudin koji je bio na čelu kolone…Čuvši da mu je brat pogođen do njega se pod kišom metaka uspija probiti brat Zijad.
Uzeo je brata i položio ga u svoje krilo, dok su njegove suze padale po Hajrudinovom licu milovao ga je kao i dok su djeca bili,on malo stariji zaštitnik njegov….

Nije čuo ni vidio oko sebe ništa,gledao je samo lice Hajre svog ,majka i otac su mu bili u mislima podigao je pogled prema nebu koje se naziralo kroz grane drveća i znao je da ga gleda zadnji put,agresorski metak je pronašao svoju metu,Zijad je uzdahnuo i čvrsto u zagrljaj uzeo bratovo tijelo…otišli su skupa svome Gospodaru u obećani hlad Arša….

Hajrudin i Zijad Kazaferović su svoje živote položili u prvim danima agresije na BiH kao pripadnici 1.Cazinske brigade Ključko-Sanske čete a njihov treći brat Elvir je poginuo na Vlašiću 20.03.1995 g boreći se u 17 VKbbr ,cijeli svoj ratni put je proveo u 17-toj Krajiškoj i ukopan je zajedno sa svojim suborcima na mezarju u Travniku….
Četvrti brat Ermin je preživio svu golgotu rata i teški gubitak braće.
Hajrudin je posthumno 1994 odlikovan najvećim ratnim priznanjem značkom “ZLATNI LJILJAN”…

Majka Hajrija je s ponosom svaki put o njima govorila,preselila je 2011 g. sastala se sa svojim pticama Dženetskim….

Babo Džafer još uvijek se sjeća,sa tugom, sjetom ali i velikim ponosom govori o njima . Preostalih pet rijeka još uvijek ga budnim drže,još uvijek ga napoje na izvoru duše svoje…..

Share.

Leave A Reply